Поне милион британци се обявиха против рицарското звание на Тони Блеър

Поне милион британци се обявиха против рицарското звание на Тони Блеър Снимка: express.co.uk

Организираната сред британската общественост петиция събра впечатляващия брой подписи само за шест дни.

Съгласно списъка на Елизабет Втора с отличия за Нова година, Блеър беше удостоен с рицарско звание и стана кавалер на най-високия благороднически Орден на жартиерата, най-старото рицарско отличие. Но оказаната на бившия британски премиер чест предизвика бурна полемика на Острова

В петък следобед депутатът от лейбъристите Ричард Бъргон написа в Twitter: „Става ясно какво не е наред с нашата система, след като един от водещите архитекти на войната в Ирак, Тони Блеър, е удостоен с рицарско звание, а Джулиан Асандж, който разкри военни престъпления в Ирак, е изправен пред екстрадиция в САЩ и доживотен затвор”.

Въпреки това, настоящият лидер на лейбъристите Кийр Стармър защити отличието на своя предшественик и каза, че честта е заслужена, подчертавайки постиженията на Блеър, включително въвеждането на националната минимална заплата, създаването на центрове за осигурено начало за семейства и усилията му по отношение на мирния процес в Северна Ирландия.

След като във вторник петицията надхвърли 500 000 подписа, Стармър каза: „Разбирам, че има силни противоречия относно войната в Ирак. Имаше ги по онова време и все още ги има, но това не омаловажава факта, че Тони Блеър беше много успешен премиер на тази страна и направи огромна промяна в живота на милиони хора тук”.

Според организатора на петицията в Change.org Ангъс Скот „Тони Блеър нанесе непоправими щети и на конституцията на Обединеното кралство, и на самата тъкан на обществото на нацията. Той беше лично отговорен за смъртта на безброй невинни цивилни животи и военнослужещи в различни конфликти. Само заради това би трябвало да понесе отговорност за военни престъпления".

В четвъртък, когато петицията наближи 800 000 подписа, Скот благодари на подписалите я от името на „семействата на войниците, загинали в Ирак и Афганистан“. Според него, за да има шанс за успех, петицията трябва да надмине 1 милион подписа и призовава британците да се обединят около тази цел. 

Петициите, които се организират чрез уебсайта на британския парламент, се разглеждат от депутатите, ако преминат 100 000 подписа. Но петициите, организирани чрез сайта Change.org, който се самохарактеризира като „световна платформа за промяна“, имат смисъла само на морална оценка. 

Една майка, чийто 19 годишен син е загинал от крайпътна бомба в Басра през 2004 г., заяви пред Daily Record: „Вместо да стои пред кралицата с тази глупава усмивка, за да го превърнат в благородник, по-добре би било да отиде на гробището и да застане пред гроба на сина ми, за да види какво е направил“.

Блеър, който напусна „Даунинг стрийт” 10 преди повече от 14 години, е един от тримата новонаградени с Ордена на жартиерата, които дворецът обяви по повод новата година. Традицията е форма на уважение от страна на кралицата, а званието е за цял живот. Тони Блеър е един от редките случаи, при които британците изразяват такова мащабно несъгласие с решенията на Елизабет Втора. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: