Биолози разкриха тайната на дълголетието при костенурките

Биолози разкриха тайната на дълголетието при костенурките Снимка: pixabay.com

В организма им е "вграден" механизъм за самоунищожение на старите клетки

Известно е, че костенурките живеят дълго. По-специално, продължителността на живота на костенурките от Галапагоските  острови е над 100 години

Както съобщава Al Arabiya, учени от Университета в Бъфало в САЩ разкриха тайната на дълголетието на тези животни. Оказа се, че те имат допълнителни двойки гени, които участват в апоптозата – процес на самоунищожение на старите клетки, който възпрепятства процеса на стареене.

Освен това е установено, че клетките на костенурките са подложени на стрес, свързан с повредените протеини. Под въздействието на такъв стрес клетките на галапагоските костенурки се унищожават по-бързо, отколкото при другите видове костенурки, което предотвратява развитието на рак.

"Тези резултати предизвикват голям интерес и поради това, че при  дългоживеещата фауна би трябвало да се наблюдава най -високото ниво на заболеваемост от рак", твърди американският биолог Винсънт Линч. Той отбелязва, че организмите-дълголетници имат в тялото си повече клетки, а това е сериозен фактор за развитието на онкология.

Линч отбелязва, че ако на учените им се удаде да разберат как костенурките са разработили този механизъм, това ще даде възможност да се създаде ново средство за борба с рака и стареенето. Това означава, че това може да бъде лекарство, което ще имитира процесите на самоунищожение на старите клетки, което се случват при галапагоските костенурки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: