Европа: Ваксинации и ограничения

Европа: Ваксинации и ограничения Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи са открили, че щамът омикрон се размножава в гърлото и белите дробове на хората около 70 пъти по-бързо от първичния коронавирус и делта щама

Може би това обяснява бързото му разпространение. Мнозина са изключително уморени от дългите ограничения, свързани с пандемията, но учените призовават да няма отпускане.

Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC):

"В настоящата ситуация едната само ваксинация няма да предотврати въздействието на щама омикрон, тъй като няма достатъчно време за универсална ваксинация."

В Обединеното кралство е отбелязано ново увеличение на заболяването. В сряда тук бяха регистрирани 78 610 нови случая.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания, призова жителите на страната да кандидатстват за трета доза от препарата:

„След като отправихме спешен апел във връзка с омикрон в неделя вечерта, започна голяма национална битка и хората отговориха с невероятно чувство на дълг и отговорност към хората около тях. Всеки, който запретва ръкави за ваксинация, допринася за това национално усилие."

Италия, първата страна от ЕС, която преживя сериозно огнище на болестта, възнамерява да затегне ограниченията и изискванията по отношение на ваксинациите. Сега всички, които пристигат от други страни от ЕС, ще трябва да направят тест, а за неваксинираните е предвидена петдневна карантина.

В Полша се въвеждат нови ограничения, където броят на новите случаи също расте. Ресторантите, хотелите и театрите няма да запълват повече от една трета от предвидения максимален брой посетители.

Наред с ограничителните мерки в целия ЕС има призиви за ваксиниране, но противниците на ваксинацията продължават да протестират, отбелязва Euronews. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: