Коледата невъзможна, считат в СЗО

Коледата невъзможна, считат в СЗО Снимка: axios.com

Световната здравна организация призова за отмяна на коледните празнувания

„Отменено събитие е по-добре от отменен живот“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус и каза, че очаква обществото да вземе някои „трудни решения.

Редица страни са предприели действия, за да се опитат да спрат разпространението на последния засега вариант на Covid-19, включително налагането на ограничения за пътуване, припомня ВВС.

В САЩ Omicron вече е доминиращ, като обхваща 73% от новите инфекции. Очаква се президентът Джо Байдън да се обърне към нацията във вторник, но Белият дом заяви, че той не планира да "заключва страната". Най-добрият експерт по инфекциозни болести в САЩ, д-р Антъни Фаучи също предупреди, че пътуването по Коледа ще увеличи разпространението на Omicron дори сред напълно ваксинираните. Препоръката към американците е да не пътуват до повече от 80 страни с високи нива на Covid-19, включително почти цяла Европа.

Франция и Германия също са наложили ограничения за пътуване и отмяна на коледни и новогодишни обществени тържества, докато Нидерландия въведе строг локдаун през коледния период.

В Обединеното кралство премиерът Борис Джонсън каза в понеделник, че правителството трябва да „запази възможността“ да въвежда нови правила, тъй като случаите на Omicron нарастват, но не обяви допълнителни ограничения. Новогодишните празненства на площад Трафалгар в Лондон са отменени "в интерес на обществената безопасност", каза кметът Садик Хан.

А днес Нова Зеландия, която беше планирала да разреши поетапно международните пътувания, отложи мярката най-рано за края на февруари. 

Omicron - открит за първи път в Южна Африка през ноември - беше класифициран от СЗО като "обезпокоителен". Говорейки на брифинг в понеделник, д-р Тедрос Гебрейесус каза, че сега има доказателства, че вариантът се "разпространява значително по-бързо" от предишната доминираща версия Delta и подчерта, че би било „неразумно“ Omicron да се смята за по-мек вариант, предвид ранните доказателства. 

"Всички сме болни от тази пандемия. Всички искаме да прекарваме време с приятели и семейство. Всички искаме да се върнем към нормалното", каза Гебрейесус и отново прикани и световните лидери, и обикновените хора да вземат необходимите решения за защита, включително чрез отмяна или отлагане на събития. Шефът на СЗО каза още, че пандемията може да бъде прекратена през 2022 г., ако до края на първото полугодие се ваксинира 70% от населението на всяка страна по света.

Тедрос Гебрейесус се обърна и към Китай, от където се смята, че започна разпространението на Covid-19 през 2019 г. и призова китайските власти да предоставят повече данни за произхода на вируса, за да помогнат за бъдещата политика в борба с пандемиите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: