Фед обмисля варианти за подпомагане

Фед обмисля варианти за подпомагане

® Unsplash

Председателят на Фед казва, че „политиките ще трябва да бъдат готови“, за да подпомогнат увредената икономика.

Председателят на Федералния резерв Джером Х. Пауъл заяви, че може да е необходима повече подкрепа от правителството за възстановяване на икономическия просперитет, тъй като спадът „без модерен прецедент" нанася удари върху САЩ.

„Възстановяването може да отнеме известно време, за да събере инерция и с течение на времето може да превърне проблемите с ликвидността в проблеми с платежоспособността“, каза Пауъл, според подготвените забележки, доставени за виртуално събитие в Института на Петерсън за международна икономика.

Джером Пауъл сигнализира, че може да се наложи Конгресът да осигури повече пари за домакинствата и бизнеса, за да се избегне болезнена рецесия, която може да остави хората без работа и обременени с дългове. „Допълнителната фискална подкрепа може да бъде скъпа, но си струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и ни остави по-силно възстановяване."

Закриването на работни места заради коронавируса остави повече от 20 милиона души без работа, несъразмерно удряйки работниците в сектора на услугите, много от тях с ниски доходи и без спестявания, а Фед се втурна да подкрепя икономиката на Съединените щати.

Пауъл и неговите колеги намалиха лихвите до нула, внедриха неограничено изкупуване на облигации, което означаваше възстановяване на реда на пазарите на държавни облигации и разкриването на девет програми за спешно кредитиране в партньорство с Министерството на финансите.

Дж. Пауъл характеризира способността на Фед да помогне като „мост през временни прекъсвания към ликвидността“. Той обаче предположи, че може да е необходимо повече от мост, тъй като огромните несигурности продължават да се сблъскват с икономиката, от скоростта на повторното отваряне до обхвата на тестването и времето на ваксина

„Въпреки че икономическият отговор е навременен и подходящо голям, той може да не е последната глава, като се има предвид, че предстоящият път е едновременно много несигурен и подложен на значителни рискове за намаляване - каза Пауъл. - Тъй като понастоящем отговорите не са познати, политиките ще трябва да са готови да отговорят на редица възможни резултати.“


Прочетете още за:
Джером Пауъл рецесия Фед

  0 
  0