Нов кръвен тест открива рак няколко години преди появата на симптомите

Нов кръвен тест открива рак няколко години преди появата на симптомите

® pixabay

Учени са разработили метод за диагностициране на рак с помощта на кръвен тест, който открива болестта няколко години по-рано (!), в сравнение с традиционните диагностични методи. Иновацията може да спаси много животи, тъй като колкото по-рано се диагностицира ракът, толкова по-вероятно е да бъде излекуван.

Постижението е описано в научна статия, публикувана в списание Nature Communications.

Колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-лесно е да се излекува. Това е два пъти по-вярно за раковите заболявания, които всеки ден отнемат много животи. Ето защо лекарите обръщат толкова много внимание на профилактиката и диспансеризациите.

Резултатите от първите тестове на новия метод са били готови още през 2017 г. Но разработката се нуждаела от по-задълбочени проверки.

Затова учените се възползвали от резултатите от мащабно изследване, започнато в Китай през 2007 г. Повече от 123 хиляди души редовно давали кръвни проби в продължение на 10 години и преминавали медицински прегледи.

Учените тествали способността на PanSeer, така е наречен този тест, да открива рак на стомаха, хранопровода, белите дробове и черния дроб, както и колоректален рак.

За целта медиците използвали кръвни проби от 605 лица, които към момента на вземане на пробата не са имали никакви симптоми на рак. Освен това при 191 от тях е диагностициран рак след 1–4 години. Също така специалистите анализирали кръвта на 223 пациенти, които към момента на тестовете вече имали онкологична диагноза.

В резултат на това PanSeer установил признаци на рак при 91% от хората, които получили официална диагноза след 1–4 години. В същото време 5% от изследваните, които останали здрави дори години по-късно, новият тест ги включвал в рисковата група. При пациенти, които вече били диагностицирани по време на вземането на пробата, тестът разкривал рак в 88% от случаите.

Според разработчиците тези резултати са обнадеждаващи. PanSeer наистина може да бъде нов инструмент за ранна диагностика.


Прочетете още за:
изследване рак

  0 
  0