Коронавирус: кръвната група играе решаваща роля

Коронавирус: кръвната група играе решаваща роля

® dw.com

Твърдят експерти от Германия и Норвегия.Германски и норвежки учени твърдят, че кръвната група може да играе решаваща роля при протичането на заболяването от COVID-19. Те са установили при коя кръвна група заразата протича най-леко и при коя - най-тежко.

Те са изследвали общо 1610 пациенти от Италия и Испания, при които заболяването е довело до спиране на дишането. От заболелите са били взети ДНК-проби, които са били сравнени с кръвните проби на 2205 здрави хора

Така е констатирано, че хората с кръвна група А са особено застрашени от тежко протичане на заболяването. При тях вероятността да се стигне до необходимост от обдишване е до два пъти по-висока от тази при хората с кръвна група 0


При нулева кръвна група опасността от тежко протичане на заболяването е най-ниска. Кръвните групи Б и АБ заемат междинно положение, но те не са толкова разпространени, колкото А и 0. 


Не за първи път учени установяват връзка между кръвната група и начина на протичане на определено заболяване. За малария, например, е доказано, че хората с кръвна група 0 много рядко боледуват тежко. А хората с кръвна група А имат най-големи шансове при болестта чума.Прочетете още за:
заболяване коронавирус кръвна група

  0 
  2