Истерията 5G - какво казват експертите

Истерията 5G - какво казват експертите

Коментират: Световната здравна организация (СЗО), Глобалната здравна обсерватория, Международната комисия за защита срещу нейонизиращите лъчения (ICNIRP)

Технологиите продължават да се развиват непрекъснато, променяйки начина, по който се предоставят услуги и в частния, и в обществения сектор, финанси, медицина, авиация и много други. С еволюцията на технологиите дойде и петото поколение - 5G.

Съвпадането на разпространението на 5G мрежата с пандемията COVID-19 за пореден път отвори темата за вредните ефекти на мобилните технологии.

Темата не подмина и България, като се появиха петиции за спиране на 5G мрежи в страната, а кметът на град Русе Пенчо Милков стигна дотам да потърси отговор от мобилните компании - има ли в неговата област изградена 5G мрежа.

Какво всъщност е 5G и има ли научна причина да се притесняваме? 
Специфичен метод за употреба на RF-EMF (радиочестотни електромагнитни полета) или просто безжичен стандарт (wireless standard). 5G е просто обозначение на петото поколение такъв стандарт. Въпреки че се използват по-високи честоти на електромагнитното поле, не се смята, че има по-различен ефект на околната среда от 3G или 4G. Основната разлика е, че 5G може да бъде насочено по-лесно точно на мястото, където имат нужда от него. 

Друга основна характеристика на RF-EMF е, че колкото по-висока е честотата, толкова по-малко електромагнитното поле прониква в тялото. Тъй като 5G технологиите могат да използват по-високи честоти, мощността от тези честоти може да бъде абсорбирана по-повърхностно, отколкото други телекомуникационни технологии. И въпреки че пропорциите на мощността, която се абсорбира повърхностно, а не дълбоко в тялото, са по-големи при по-високи честоти, Международната комисия за защита срещу нейонизиращите лъчения (ICNIRP) наложи рестрикции, за да гарантира абсолютната безопасност на 5G. Най-важната от тях - разрешени за момента честоти до 6 GHz.

„Ползите от 5G технологията ще са огромни! 5G няма да донесе само в пъти по-висок пренос на данни, тя ще има огромно значение за развитието на редица други/нови технологии, бизнес платформи и устройства: 
- роботиката и възможността за автоматизиране на много процеси (някои от тях високорискови за хората), 
- медицината (особено в хирургията), 
- транспорта (опции за огромно повишаване на сигурността на движение), 
- селско стопанство, 
- строителство и т.н., и т.н. 
Страховете, че 5G ще ни облъчи с радиовълни и това ще повлияе силно негативно на нашето здраве, са неверни твърдения, тиражирани от фейк сайтове и публикации. 
5G изисква нова инфраструктура на относително близко разстояние от потребителите. Именно поради тази причина предавателите ще работят на по-ниски мощности от 4G технологията. 
Има редица достоверни изследвания по темата, които са достъпни и лесно смилаеми. Широкото навлизане на 5G няма да е скоро, което ще даде време на уплашените хора да се запознаят и проучат темата, да се успокоят и да се радват на човешкия прогрес, който се случва, за голяма радост на всички ни...", коментира финансовият експерт Владимир Сиркаров на личната си страница.

Световната здравна организация (СЗО) и Глобалната здравна обсерватория също имат данни за електромагнитните полета. Причината - те са навсякъде в околната среда. Електромагнитни полета се създават в атмосферата при бури, а магнитното поле на земята служи на птици и риби за навигация. Създадени от човека източници се включват в медицински уреди, като ядрено-магнитен резонанс, в електрически уреди и много видове оборудване в телекомуникациите.

СЗО казва: „Когато се използват правилно, електромагнитните полета могат да подобрят много качеството на живот. Разбира се, над определени нива тези полета могат да бъдат и вредни, в зависимост от честотата. Затова държавите имат наложени стандарти за ограничаване на излагането на електромагнитни полета. Няма убедителни научни доказателства, че сигналите от станции и безжични мрежи причиняват нежелани ефекти върху здравето."


Прочетете още за:
5G 5G технология COVID-19

  0 
  0