Европа е на път да направи промени във финансовите си регламенти поради коронавирусната криза

Европа е на път да направи промени във финансовите си регламенти поради коронавирусната криза

® Anadolu Agency

В петък (24 юли) Европейската комисия ще обяви корекции на своята Директива за пазарите на финансови инструменти (ДПФИ), която беше въведена за първи път през 2007 г. и след това актуализирана през 2018 г.


Регламентът доведе до разделяне на търговските и изследователските инструменти на брокерските фирми. Целта беше да направят своите препоръки за акции, напълно независими от техните търговски операции. Правилата обаче накараха много брокери да спрат да публикуват изследвания на по-малки фирми като начин за намаляване на разходите.


В този контекст Комисията счита, че регламентът предотвратява необходимото инвестиране в реалната икономика в момент, когато регионът се възстановява от криза.


Това, което ще ви представим утре, е целенасочен пакет от мерки за улесняване на финансирането на европейските компании, така че ще бъдат насочени изменения към ДПФИ“, заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис в четвъртък (23 юли).


Предложението ще очертае нов „опростен проспект за възстановяване, който ще позволи на компаниите да излязат на финансовите пазари, за да наберат капитал; ще има някои опростявания относно секюритизацията, а също така ще разгледаме проблема с отделянето на научните изследвания и как това засяга малките и средните компании и как можем да се справим с него“, добави Домбровскис.


Директивата е създадена от ЕС и обхваща всички 27 държави, като засяга и търговията в други юрисдикции - например, когато американски кредитор търси да продава финансови инструменти на базиран в ЕС клиент. Очаква се Великобритания да излезе напълно от ЕС до приемането на новите изменения, но може да избере да спазва тези правила.


Преразглеждането идва само няколко дни, след като ЕС постигна сделка, която ще позволи на Комисията да се възползва от пазарите и да събере до 750 милиарда евро - нещо, което никога досега не е правено от 27-членния блок.


Така нареченият фонд за възстановяване ще бъде разпределен под формата на безвъзмездни средства и заеми през следващите години. Той бе приветстван като победа от всички европейски държави след една от най-дългите срещи на върха на ЕС през уикенда.


Държавите членки обаче все още не са решили как ще изплатят този нов дълг. Те ще трябва или да прилагат нови данъци на равнището на ЕС, или да увеличават собствените си вноски в общия бюджет на ЕС.


Домбровскис заяви също, че Комисията „скоро“ ще направи подробни предложения за нови данъци. Въпросът обаче е особено чувствителен по две причини: няма консенсус между 27-те правителства на ЕС към момента за прилагане на нови такси и има някои опасения от потенциално отмъщение от САЩ, ако ЕС одобри общ цифров данък.Прочетете още за:
Европейска комисия регламенти финансиране

  0 
  1