Главният изпълнителен директор на JPMorgan: Неспособността да се мисли дългосрочно кара правителствата да вземат „много тъпи решения“

Главният изпълнителен директор на JPMorgan: Неспособността да се мисли дългосрочно кара правителствата да вземат „много тъпи решения“

® UPI


Главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Димън обясни, че Федералният резерв на САЩ е успял да предотврати финансова криза след пандемията от коронавируса, но заяви, че правителствата не са успели да се съсредоточат върху политики, които подкрепят „здравословния растеж“ на икономиката.


Има огромни корекции на неравенството в доходите. Може да имате отрицателни данъци върху доходите, да поправите образованието... така че за мен има много неща, които трябва да правим, за да помогнем на бедните“, каза Димън на срещата на върха в Сингапур във вторник (15 септември).


Димън твърди, че 1% по-висок растеж в Съединените щати за 10-годишен период би възлизал на около 4 трилиона долара допълнително в БВП (брутен вътрешен продукт), еквивалентно на над 12 000 долара на човек.


Това плаща за голяма социална мрежа, данъци и така вече не се фокусираме върху растежа“, аргументира се той. „Това, върху което се фокусираме, е да се обвиняваме един друг и да се задушаваме, защото не сме в състояние да правим много основни неща“, каза Димън на срещата на върха, която се провежда онлайн тази година.


Отново това е дългосрочно мислене, реална политика с реални факти и анализи, не гадания и не е гледане година за година. Годишните неща просто се превърнаха в загуба на време и ни накараха да вземем наистина тъпи решения."


Фед пусна безпрецедентен пакет за паричен стимул в опит да укрепи пазарите на фона на спада на икономиката от коронавирусната криза. Опит, който през последните седмици постигна рекордни нива на S&P 500 и Nasdaq.


При липсата на споразумение за нов кръг от федерални разходи, с републиканци и демократи, които се разминават заради нов отслабен законопроект, инвеститорите търсят годишния симпозиум на Фед тази седмица за насоки как централната банка може да действа по-нататък, за да се успокоят пазарите.


Администрацията на президента Доналд Тръмп даде стимули за физически лица и малки предприятия, за да помогне на американците да преодолеят финансовата буря от пандемията, но Димън предположи, че е време федералното правителство да повиши дела си.


Знаехме, че ще имаме тази голяма рецесия. Това, което (Фед) не искаше, беше глобална финансова криза в допълнение към голямата рецесия“, каза още Димон. „Това е мястото, където пазарите се затварят и хората не могат да получат пари, затова държаха пазарите отворени, което беше от полза за всички.“


Той добави, че Фед е „толкова широко отворен сега“, че не е необходимо да изпомпва повече ликвидност в системата и вместо това трябва да остави нещата да се случват естествено. Той твърди, че е необходим още един малък кръг от федерални разходи, който да подпомогне малкия бизнес и хората в дългосрочна безработица.Прочетете още за:
бизнес икономика Фед

  0 
  1