В САЩ се отказват от ваксината на Johnson & Johnson поради опасни странични ефекти

В САЩ се отказват от ваксината на Johnson & Johnson поради опасни странични ефекти Снимка: ferra.ru

Тя предизвиква нарушение в съсирването на кръвта

След имунизирането с ваксината на Johnson & Johnson при някои пациенти се наблюдава нарушение на кръвосъсирването, което може да се появи в рамките на три седмици от получаването на препарата. 

За отказ от ваксината гласува Комитет от учени и лекари, който препоръча тази мярка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ поради нарастващото безпокойство по отношение на твърде тежките странични ефекти. Това съобщава Сnet.   

Членовете на Комитета стигат до заключението, че, отчитайки безопасността и широката достъпност на другите ваксини в САЩ, както и тежестта и сериозността на страничните ефекти, наблюдавани при употреба на ваксината на, Johnson & Johnson, Центрове трябва да "предпочетат" хората да получават ваксина от Pfizer или Moderna.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията сапредоставили информация относно ситуацията със страничните ефекти от ваксината на Johnson & Johnson. Според документа нарушението на кръвосъсирването се среща доста рядко: има само 54 съобщени случая от около 16 милиона души, получили с ваксината, но сама по себе си тази тенденция предизвиква опасения. 

Жените на възраст 30-49 години са изложени на най-голям риск. Около 15% или един на всеки седем умират от нарушение на кръвосъсирването, а всички регистрирани случаи са изисквали хоспитализация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: