Сънливостта е сигнал от мозъка за множество увредени ДНК

Сънливостта е сигнал от мозъка за множество увредени ДНК Снимка: https://pixabay.com/

Желанието за сън възниква в момент, когато организмът е натрупал максимално количество увредени ДНК, които е време да се възстановят

Един протеин играе основна роля в този процес, който действа като антена за мозъка, сигнализирайки, че е време за почивка. Този механизъм ясно обяснява връзката между нарушението на съня, стареенето и болестите.

По време на сън, както се знае, човешкото тяло почива, поправяйки щетите в клетките в последния ден. Ремонтът на ДНК по време на сън е необходим, за да не се разболее, затова човек прекарва една трета от живота си в сън. Ето защо след пълноценен сън човек се чувства бодър – тялото му отново е готово за нови енергоемки и стресови събития – UV лъчение, оксидативен стрес, ензимни грешки и т.н.
 

В новата работа, за която се говори в  EurekAlert, учени от израелския университет Бар Илан се опитаха да разберат как се задейства механизъм, който сигнализира на мозъка да спи и дали увреждането на ДНК може да бъде двигател на този процес.  

Експериментите са проведени върху модели на рибка зебра - идеална  за такова наблюдение поради своята прозрачност, основни мозъчни функции, подобни на човешките, и подобна нужда от нощен сън.

   Учените забелязали, че натрупването на увредена  ДНК постепенно достига критична точка, предизвиквайки желание за сън. Последващият сън подпомага възстановяването на ДНК, поправяйки щетите.

След като се убедили, че увреждането на ДНК е движещата сила зад усещането за умора и желанието за сън, авторите решават да определят минималното време за сън на рибите, така че те да се събуждат „бодри“.

Оказало се, че шест часа сън за нощ са минималните, за да се възстановят рибките. Ако продължителността на съня била по-малка,  рибите продължавали да спят дори през деня.

Сега авторите трябва да потвърдят своите открития в по-големи животни за да приложат констатациите за разработване на стратегии за лечение и превенция на нарушения на съня. За оптимално се считат 7-8 часа нощна почивка - непрекъснат сън, след което човек се чувства отпочинал.

Възможно е изкуственият интелект също да има нужда от сън, за да се обучава ефективно. Това заявиха учени от САЩ, анализирайки слабостите на ИИ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: