Human Rights Watch излезе с доклад за насилие спрямо младите атлети в Япония

Human Rights Watch излезе с доклад за насилие спрямо младите атлети в Япония Снимка: Unsplash.com

Изследване, проведено сред 800 атлети от 50 различни спорта, показва, че много от тях са преживели физическо, вербално, а някои дори и сексуално насилие, израствайки като спортисти.
Докладът от 67 страници е озаглавен „Бях удрян толкова много пъти, че не мога да ги преброя". В него правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) обобщава своя анализ на 50 интервюта и над 350 анонимни анкети, които е провела сред спортисти в Япония. 

Според изследването 19% от участниците на възраст 24 г. и по-млади са били жертва на физическо насилие (удъри с ръце или с предмет), докато са тренирали. „Треньорът ни каза, че не сме достатъчно сериозни с тренировките по тичане, затова всички бяхме извикани в кабинета му. Там ме удари в лицето пред всички. Започнах да кървя, но той продължи да ме удря", споделя под псевдоним професионален атлет.  

Конкретното физическо насилие, което сме документирали, влючва удари с юмрук, плесници, ритане или удряне с предмет, прекомерно или недостатъчно хранене и пиене на вода", казва председателят на Human Rights Watch (HRW) Минки Уордън. 

18% от изследваните спортисти казват, че са претърпявали вербално насилие, а 5% споделят за преживано сексуално посегателство или насилие.

През 2013 г. Японският олимпийски комитет обеща да предприеме стъпки за предотвратяване на прояви на насилие в местните си спортни федерации, след като проведена вътрешна анкета беше разкрила, че повече от 10% от спортистите са били жертви на агресия и насилие.

Комитетът беше спрял за известен период бюджета на Федерацията по джудо в Япония след разкрити случаи на физическо насилие над жени спортисти от страна на треньори. 

Към момента Японският олимпийски комитет не е излязъл с изявление спрямо изследването на HRW.

Докладът излиза в седмицата, когато Олимпийските игри в Токио бяха насрочени да се проведат. Поради пандемията обаче провеждането им беше отложено за следващата година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: