Олимпийският огън пристигна в Токио, игрите ще се проведат без публика

Олимпийският огън пристигна в Токио, игрите ще се проведат без публика

Игрите ще се проведат без публика, въпреки препоръките на здравните власти за ново отлагане

Токио посрещна със скромна церемония олимпийския огън. Заради извънредните мерки, обявени вчера от премиера Йошихиде Суга, на традиционното посрещане нямаше зрители. Организаторите решиха да не допуснат и местните жители да присъстват на събитията в японската столица. Миналия месец беше обявено, че чуждестранни фенове няма да бъдат допускани като публика на спортното събитие.  

В същото време организаторите обявиха, че ще допуснат ограничен брой зрители до състезанията, които ще се проведат на територията на централната префектура Шизуока, в източната част на Ибараки и в североизточните Фукушима и Мияги.   

Вчера премиерът на Япония Йошихиде Суга обяви ново санитарно извънредно положение в Токио заради нарастването на случаите на заразени с COVID-19.  Новите случаи на заразяване в четвъртък в Токио са 896, при 673 новозаразени седмица по-рано, съобщава NBC. Извънредното положение ще влезе в сила в понеделник, 12 юли, и ще продължи до 22 август.  

Игрите ще се състоят от 23 юли до 8 август. Те трябваше да се проведат в периода 24.07 - 9.08. 2020 г., но бяха отлагани неколкократно заради пандемията.  

Очаква се около 11 000 олимпийци и 4400 параолимпийци да влязат в Япония, заедно с десетки хиляди служители, съдии, администратори, спонсори, телевизионни оператори и медии. МОК увери, че над 80% от жителите на Олимпийското село ще бъдат ваксинирани. В национален мащаб само 15% от японците са напълно ваксинирани, в сравнение с 47,4% в САЩ и почти 50% във Великобритания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: