Кога ще спре да изригва вулканът в Ла Палма

Кога ще спре да изригва вулканът в Ла Палма Снимка: smithsonianmag.com

Според гръцкия вулканолог Ставрос Мелетлидис от Националния географски институт (IGN), настоящата седма седмица е ключова за прогнозите.

Той отговаря за предупредителната система на Ла Палма и IGN, който е част от Плана за извънредни ситуации на Канарските острови (PEVOLCA), действително предупреди четири дни предварително, че предстои изригване. 

Пред телевизия Antena 3, Мелетлидис обясни, че през последните дни промените се случват толкова бързо една след друга, че вече позволяват на експертите да вникнат в поведението на вулкана и да прогнозират до къде може да стигне. 

Три са ключовите фактори, които позволяват прогнози за края на изригвнето. 

Единият са емисиите серен диоксид (SO2), които през последната седмица показват тенденция към намаляване при регистрирана вчера стойност от 4990 тона на ден, в сравнение с 52 000 тона преди седмица. 

Сеизмичността е друг от ключовите фактори, въпреки че епизодите на земетресения продължават, но намаляват като сила и честота, особено в дълбочина – една тенденция също от последната седмица. 

Подобно отслабване показват и регистрираните деформации в земната кора. Дори вблизост до двата кратера около се отбелязва сравнителна стабилност, а на по-високите места продължава лека локална дефлация. 

За Мелетлидис, който вече се чувства жител на Ла Палма, „важното не е да знаеш кога вулканът ще спре, а да знаеш какво ще се случи, докато спре“. Той изтъква, че островът с радост би посрещнал гости за Коледа, но ги съветва да изчакат данните, за да не се сблъскат с ужасната разрушителна сила. 

Изригването, което продължава вече 45 дни, погълна над 170 ха обработваема земя – предимно бананови плантации, унищожи пътна инфраструктура, погълна 366 къщи и принуди много семейства да живеят в каравани или при близки в незасегнатата част на острова. Според учените, отровните облаци вулканични газове са достигнали континентална Испания.

Учебните занятия в зоната на поражения се провеждат онлайн, с децата работят и психолози.  В резултат на надеждната научна предупредителна система и отдавна разработените планове, в Ла Палма няма човешки жертви на изригването, спасени са и домашните животни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: