Японски учени разработиха ваксина за унищожаване на клетките, причиняващи стареене

Японски учени разработиха ваксина за унищожаване на клетките, причиняващи стареене Снимка: lekuva.net

Японски изследователски екип заяви, че е разработил ваксина за премахване на така наречените зомби клетки, които се натрупват с възрастта и увреждат съседните клетки, причинявайки заболявания, свързани със стареенето, включително артериална ригидност.

Екипът, в койтовлиза професорът от университета Джунтендо - Тората Минамино, потвърди, че при мишки, на които е инжектирана ваксина, се наблюдава намаление на броя на клетките-зомбита, известни в медицината като сенилни (старчески) клетки, а също и в областите, засегнати от ригидност на артериите.

"Можем да очакваме, че(ваксината) ще се прилага за лечение на артериална ригидност, диабет и други заболявания, свързани със стареенето", каза Минамино.

Резултатите от изследването са публикувани в онлайн версията на списание Nature Aging.

Сенилните клетки са клетки, които са престанали да се делят, но не са умрели. Те увреждат най-близките здрави клетки, като отделят химични вещества, причиняващи възпаление.

Екипът от изследователи идентифицира протеин, открит в стареещите клетки на хора и мишки и създаде пептидна ваксина, базирана на аминокиселината, която съставлява този протеин.

Ваксината позволява на ортанизма да създава антитела, които се прикрепят към стареещите клетки и се отстраняват от белите кръвни телца, които прилепват към антителата.

Когато екипът прилага ваксината на мишки с артериална ригидност, много от натрупаните стареещи клетки са отстранени и засегнатите от болестта участъци се свиват. 

Много от съществуващите препарати за отстраняване на стареещи клетки се използват в качствоот им на противоракови средства и могат да причинят отрицателни странични ефекти. Страничните ефекти от новата ваксина са по-малко, а нейната ефективност продължава по-дълго, отбеляза екипът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: