Учени създадоха компютърен процесор с клетки от човешки мозък

Учени създадоха компютърен процесор с  клетки от човешки мозък

Учени от университета Монаш създадоха полубиологичен компютърен чип с около 800 000 човешки и миши мозъчни клетки, вградени в електроди

Чипът, наречен DishBrain, се научи да играе тенис на маса за пет минути и показа рудиментарна форма на ум,  съобщава New Atlas.

Масивът от микроелектроди в основата на DishBrain е способен не само да чете активността в мозъчните клетки, но и да ги стимулира с електрически сигнали. Това позволява на изследователите да създадат версия на пинг-понг, при която полубиологични изкуствени мозъчни клетки получават информация за движението на топката и могат да повлияят на ракетата да я движи наляво и надясно.

Такива чипове, които съчетават биологични изчисления с изкуствен интелект, може в крайна сметка да надминат съществуващия хардуер от чист силиций в бъдеще“, казва ръководителят на проекта Адил Рази.

Разширените възможности на DishBrain могат да бъдат в основата на ново поколение машинно обучение, особено когато се прилага в автономни превозни средства, дронове и роботи. Според Адил Рази това може да доведе до създаването на нов тип машинен интелект, способен да учи през целия си живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: