Шефът на индийската армия е загинал в катастрофа с хеликоптер

Шефът на индийската армия е загинал в  катастрофа с хеликоптер Снимка: АNI

Генерал Бипин Рават, началник щаба на отбраната на Индия, съпругата му и още 11 души загинаха

Това се случи след като военен хеликоптер Mi-17V5 падна в хълмове близо до град Кунур в южния индийски щат Тамил Наду, съобщиха индийските военновъздушни сили.

63-годишният генерал Рават беше първият в историята на страната началник щаб на отбраната на Индия, назначен през януари 2019 г. Той е потомствен военен. Името му се свързва с множество успешни военни операции, вкл. по границата с Китай и в съседен Мианмар.

Индийските военновъздушни сили съобщиха, че са разпоредили разследване на инцидента. Един оцелял лекува нараняванията си в болница.

Комисията по сигурността на кабинета ще проведе извънредно заседание, председателствано от премиера Нарендра Моди.

В Twitter Моди написа: „Генерал Рават донесе богатия си опит на военнослужещ. Индия никога няма да забрави изключителната му служба“.

Снимки от мястото на катастрофата показват гъсти струи дим, издигащи се от разрушените останки на хеликоптера, както и местни хора, които се опитват да потушат огъня.

Въпреки че Ми-17В5 е сред най-сложните военнотранспортни хеликоптери, застаряващият въздушен флот на индийските ВВС често е обвиняван за голям брой инциденти. През 2017 г. седем военни загинаха при катастрофа с хеликоптер по време на тренировъчен полет в североизточния щат Аруначал Прадеш.

Година преди това друг от хеликоптерите се разби веднага след излитане по време на военно учение в северния щат Утаракханд. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: