Какво се знае за влаковата катастрофа в Гърция

Какво се знае за влаковата катастрофа в Гърция Снимка: eu.usatoday.com

От около 350 пътника, загиналите са най-малко 43, 76 души са хоспитализирани, шестима от които са в интензивно отделение, оцелелите или с малки наранявания над 200 са били откарани с автобуси в Солун.

Причината за фаталния сблъсък между пътническия и товарния влак не е ясна, но 59-годишният началник на гарата в близкия град Лариса вчера е бил арестуван и обвинен в убийство и нанасяне на тежки телесни повреди по непредпазливост, съобщи ВВС.  Той отрича да е допуснал грешка и обяснява случилото се с възможна техническа неизправност. Други двама души са задържани за разпит.

Два крана разчистват останките от смачканите вагони, откривайки още тела.  Не е ясно с каква скорост са се движили двата влака, когато са се сблъскали малко преди полунощ във вторник, нито защо са се движели в един и същ коловоз. 

Оцелели казват, че ударът е бил толкова силен, че е  изхвърлил няколко пътника през прозорците на вагоните. Държавната телевизия ERT цитира спасители, които са открили телата на някои от жертвите на 30 - 40 метра от мястото на сблъсъка.

„Ударът ме подхвърли така, че главата ми се удари в тавана на купето. Стъклата се чупеха, падаха върху нас, някои хора започнаха да излизат през прозорците, във вагона нахлу дим. Вратите бяха затворени, но след няколко минути персоналът на влака ги отвори и всички излязохме. Видяхме, че няколко вагона са дерайлирали и поне един гореше”, разказва един от оцелелите, пътувал в края на пътническата композиция.

Според губернатора на Тесалия, дерайлирали са първите четири вагона, а първите два са пламнали. Говорителят на Националната противопожарна служба каза пред ERT, че жертвите се идентифицират трудно, защото при пожара температурите са достигнали до 1300°С. Според кмета на Лариса, близките на изчезналите вече дават ДНК-проби, за да се направи генетична идентификация на неузнаваемите тела.

Президентът на гръцкия синдикат на железничарите съобщи, че сред загиналите са осем служители на железниците, включително двамата машинисти на пътническия влак и двамата им колеги от товарния влак. Сред пътниците е имало много студенти, които са се връщали от традиционния карнавал преди Великденските пости.

Вчера гръцкото правителството обяви тридневен национален траур. Министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка, заявявайки, че смята това за свое задължение, „като израз на уважение към паметта на хората, които загинаха толкова несправедливо“. Синдикатите са на мнение, че факторите, довели до катастрофата, са много и подчертават хронични проблеми, в т. ч. липса на персонал, повредена сигнализация и остарели съоръжения.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу прекъсна официалното си посещение в Молдова, за да отиде на мястото на катастрофата, където беше и министър-председателят Кириакос Мицотакис. Той съобщи, че най-вероятната причина за катастрофата е "трагична човешка грешка". Гръцкият премиер обеща, че правителството ще помогне на ранените да се възстановят и заяви: „Мога да гарантирам едно: ще открием причините за тази трагедия и ще направим всичко, което е по силите ни, подобно нещо никога да не се повтори“.

Междувременно, в Атина, Солун и Лариса избухнаха протести. Пред централата на Hellenic Train в Атина, компанията, която отговаря за поддръжката на гръцките железници, се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция. 

„Болката ни се превърна в гняв за десетките загинали и ранени колеги и съграждани. Неуважението, демонстрирано през годините от правителствата към гръцките железници, доведе до трагичния резултат“, се казва в изявление на синдиката на железопътните работници, които планират за днес стачка. Те са убедени, че системите за безопасност не са били в изправност, въпреки дългогодишните им предупреждения, посочва Reuters.

„Ситуацията е такава от 30 години, така че беше просто въпрос на време да се случи нещо такова”, казва пред AFP лекар от болницата в Лариса, която пое ранените. Негов млад колега отбелязва, че железопътният персонал е "преуморен и зле платен" и затова не смята, че арестуваният началник гара трябва да плати за една цяла болна система”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: