Първият медицински хеликоптер у нас беше представен днес

Първият медицински хеликоптер у нас беше представен днес

Николай Денков: Това е само началото на спешната помощ по въздуха

Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една-две години за нас това ще бъде стандарт, така както е в другите европейски държави“. Това заяви министър-председателят Николай Денков при представянето на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух, което се състоя в на авиобазата на „Гранична полиция“.

Премиерът благодари на Европейската комисия за опускането на финансирането на спешната помощ по въздуха, заедно със съфинансирането от националния бюджет. Той изтъкна заслугите на Министерство на здравеопазването, което организира голяма част от дейностите и тепърва поема организацията на използването на този хеликоптер, както и на екипа на министъра на транспорта Георги Гвоздейков. 

Премиерът акад. Денков благодари и на производителите от консорциума „Леонардо“. „Имаме техните уверения, че до края на тази година ще можем да се радваме на още две такива високотехнологични машини, с които да спасяваме човешки животи в България“, изтъкна Денков.

"Създаването на спешна медицинска помощ по въздух е кауза, която трябва да обединява цялото общество", каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той допълни, че авиацията е индустрия, която изисква висок професионализъм и много прецизност, а българските пилоти притежават тези качества. Гвоздейков обясни още, че следващият хеликоптер се очаква да бъде доставен в средата на годината, а до края на 2024 г. ще пристигне и третата въздушна линейка.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев отбеляза, че това е само началото. "С близо 51 милиона евро от Плана за възстановяване и устойчивост ще има още 5 медицински хеликоптера – за да има цялостна система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха", каза още Благоев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: