Национална мрежа за децата: Позволете индивидуалните спортни тренировки

Национална мрежа за децата: Позволете индивидуалните спортни тренировки Снимка: pixabay

Обединените под шапката на „Национална мрежа за децата” граждански организации излязоха с призив заповедта на здравното министерство за забрана на индивидуалните и групови тренировки за деца и младежи да бъде променена.

От сдружението отправиха апел към Министерството на здравеопазването да внесе корекции в заповедта, за да не се допуска ограничаване на възможностите за спорт на децата. 
„Въпреки че осъзнаваме необходимостта от налагане на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, ние сме силно обезпокоени от въведените рестрикции спрямо възможностите за индивидуални спортни тренировки за деца. Смятаме, че ограничаването на тренировките за деца до 18 г., но не и спирането им за възрастни, е непропорционална и несправедлива мярка, която наказва без никакво научно и здравно основание децата и младежите до 18 г., които в момента, освен че са откъснати от своята социална среда и са поставени в ситуация на дистанционно обучение, не могат да се възползват и от една от малкото полезни както за физическото, така и за психическото благополучие дейности – активния спорт”, се казва в позицията на сдружението.

От „Национална мрежа за децата” посочват още, че басейните и индивидуалните спортни занимания, с изключение на фитнесите, са достъпни за възрастни, но остават ограничени за децата. Същевременно заради замърсяването с ФПЧ в големите градове, ниските температури и късия зимен ден условията за физическа активност на открито за малките са неподходящи. Затова басейните, тенис кортовете и залите за лека атлетика в момента са сред малкото възможности за спорт на закрито при спазване на дистанция и дезинфекция, коментират от сдружението. 

Оттам изтъкват също така, че последиците за психичното здраве и равновесие ще бъдат много сериозни и ще оставят трайна следа с непредвидим ефект у много деца, макар и сега това да не изглежда очевидно.

„Призоваваме Министерство на здравеопазването да преосмисли своята заповед и да позволи индивидуалните тренировки за деца. Те са от изключителна важност, особено за тийнейджърите, които според редица изследвания преживяват най-тежко негативите от промяната в социалното общуване, прекратяване на присъственото обучение и изолацията."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: