SAGE: COVID-19 ще бъде опасен поне до 2026 г.

SAGE: COVID-19 ще бъде опасен поне до 2026 г.

Британски учени от Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) определиха срока на пандемията от коронавирус, като според тях COVID-19 ще бъде опасен поне до 2026 г.

 Те представиха своите констатации в изявление, публикувано на официалния сайт на организацията.

SARS-CoV-2 ще продължи да представлява заплаха за здравната система и ще изисква активен контрол чрез ваксинация и наблюдение на данните поне през следващите пет години“, се казва в изявлението.

В същото време експертите подчертават, че тези срокове могат да се увеличат, ако мерките за ваксинация, епидемиологичен контрол и глобално ограничаване на разпространението на инфекцията не са достатъчно ефективни.

В изявлението също така се отбелязва, че в рамките на 5-10 години е много вероятно да се наложи поддържане на колективния имунитет с помощта на ваксини и бустери, както и други мерки (тестване, изолация на пациенти и др.) за контролиране на разпространението на болестта.

Учените посочиха още, че в Обединеното кралство, в сравнение с други европейски страни, ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 се стабилизира благодарение на ваксинацията на населението на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: