В Гърция ще глобяват неваксинираните, които са над 60 години

В Гърция ще глобяват неваксинираните, които са над 60 години Снимка: aa.com

Гръцкото правителство реши да налага месечна административна глоба от 100 евро на неваксинирани граждани, навършили 60 години

Това съобщава Skai, позовавайки се на изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.
Наказанието ще бъде наложено автоматично след кръстосана проверка на данните за всички възрастни, които не са ваксинирани до 16 януари.

Повечето над 60-годишна възраст се лекуват и, за съжаление, много от тях умират. Сега обръщаме внимание на защитата на нашите съграждани [над 60]. Поради тази причина ваксинацията им вече става задължителна“, подчерта Мицотакис.

Според премиера такава мярка е взета, за да се ускори прилагането на политиката за защита от новия щам на коронавируса омикрон и за да се избегне блокиране в навечерието на новогодишните празници.

Новата мутация омикрон е тревожна, защото ни напомня, че коронавирусът може постоянно да ни изненадва, като намира начин да оцелее, особено сред неваксинираните. Предстоящите празници и обществени прояви създават условия, които могат да допринесат за неговото възраждане“, отбелязва политикът.

Мицотакис каза още, че преди Коледа и след празниците правителството планира да раздаде безплатни тестове на всички възрастни, за да идентифицират възможни безсимптомни носители на вируса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: