Още един Тадж Махал, посветен на вярна съпруга

Още един Тадж Махал, посветен на вярна съпруга Снимка: legit.ng

Умаленото копие на световноизвестния индийски архитектурен паметник от XVII век е издигнато от 52-годишен индийски бизнесмен, като дом за него и съпругата му, с която ги свързват 27 години брак.

Съвременният паметник на любовта се намира в град Бурханпур в централния индийски щат Мадиа Прадеш. „Това беше подарък за жена ми, но също и за града и неговите хора“, казва Ананд Чокси пред BBC. Построяването на къщата му е струвало около 20 милиона рупии ($ 260 000).

Мавзолеят Тадж Маха в индийския град Агра е зашеметяваща мраморна постройка с изящни каменни дантели. Архитектурният комплекс е една от най-големите туристически атракции в Индия, която преди пандемията привличаше до 70 000 души на ден, в това число много известни личности и високопоставени лица.

Репликата на Ананд Чокси, скътана в обширния му имот от 200 декра, в който има и болница, също привлича много посетители.

„Много хора започнаха да идват, за да направят предсватбените си снимки тук. Не ги спирам, защото в нашия град сме сплотена общност, в която хората се познават. Така че домът ми е отворен за всички", казва Ананд Чокси.

Въпреки че основният модел за дома на семейство Чокси е средновековният индийски паметник, копието включва всички съвременни удобства и архитектурни елементи, като по размери новият Тадж Махал е приблизително на една трета от оригиналния.

Ананд Чокси казва, че сградата не е посветена само на съпругата му. Неговият Тадж Махал е и послание до хората на Индия

"Днес в страната ни има много омраза. Хората се разделят в името на религии и касти, а моето послание е да разпространяваме любов в тези тежки времена. И нашият дом за мен е символ на тази любов, която надхвърля социалните различия и политическия шум”.

Индийското националистическо правителство на министър-председателя Нарендра Моди често е критикувано за поляризирнето на индийското общество и насърчаването на религиозна нетолерантност.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: