Летище в Индия работи изцяло на слънчева енергия

Летище в Индия работи изцяло на слънчева енергия

През 2015 г. Международното летище Кочин в Индия става първото летище в света, работещо изцяло със слънчева енергия.

Летището обслужва около 10 милиона пътници годишно, като всяка седмица излитат повече от 1000 полета. Този пункт се използва от повече от 30 авиокомпании от цял свят. 

Кочин е на четвърто място в Индия по натовареност по отношение на обема на международния трафик. На територията на хъба също така има и няколко ресторанта и магазина, всеки от които работи на слънчева енергия

История

Най-ранните въздушни съоръжения в Кочи включват летище и писта, построена през 1936 г. от британската резиденция на Кралство Кочи, която е била предназначена за превозване на британските чиновници, занимаващи се с изграждането на летището. По време на Втората световна война индийският аерофлот преобразува съоръжението във военно летище.

Мястото е избрано поради стратегическото му местоположение и става седалище на Кралския флот в Южна Индия, като се използва в качеството му на въздушна станция и база за хидроплани. По време на войната на летището са се разполагали военноморски изтребители, а то  е било предназначено за защита от потенциални атаки от страна на Япония.

През 80-те години на миналия век икономическият бум в Персийския залив създава необходимостта от международен пункт в Кочи, на който да могат да се разположат имигранти, работещи в Близкия изток.

Изграждане

През 1993 г.  строителството на летището е оценено на 14 милиона щатски долара. Финансирането на проекта е трябвало да бъде за сметка на безлихвени заеми, по-специално от нерезиденти - индийци, работещи в чужбина, както и дарения от други промишлени предприятия, кооперативни дружества, износители и държавни заеми.

През юли 1993 г. за осъществяването на този проект е създадено и регистрирано дружество на Международното летище Кочин, чийто председател е главният министър на щата Керала. Приблизително 872 семейства и 2 300 собственици на земя са били изселени, за да се освободи място (1 213 акра земя) за изграждането на новия обект. На 25 май 1999 г. летището е открито от президента на Индия, а първата търговска служба започва да работи на 10 юни 1999 г.

Съвременно състояние

През 2013 г. на летището стартира пилотен проект, по време на който са инсталирани 400 слънчеви панела за производство на енергия. Тъй като експериментът протича успешно, са отделени 45 акра земя за изграждане на слънчева електроцентрала и са инсталирани общо 46 000 слънчеви панела.

Обектът генерира 12 мегавата електроенергия, което напълно обезпечава функционирането му, а остатъците се предават на държавната мрежа, за да се осигури електроенергия за населението и индустрията на страната

През 2018 г. летище Кочин получава наградата Champions of the Earth, която се присъжда от ООН и е най-високата награда в областта на екологията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: