Какво е невроинтерфейс и как той може да помогне на човечеството в бъдеще

Какво е невроинтерфейс и как той може да помогне на човечеството в бъдеще Снимка: ferra.ru

Вече има разработки, базирани на тази технология

Неврокомпютърният интерфейс, или невроинтерфейсът, вече започва да се използва за различни цели, предимно медицински. Но в бъдеще тази технология открива много възможности за хората: до там, че да можете да почувствате всичко, което изпитва и преживява даден персонаж във видеоигра, или да се предотвратят някои заболявания.

Както съобщава порталът Overclockers, невроинтерфейсът е в състояние да предостави на човечеството неограничени възможности. И първите устройства с такава технологиясе разработват в наши дни.

Какво представлява всъщност невроинтерфейсът (неврокомпютърният интерфейс)? Това е специална система, предназначена за свързване на нервната система и мозъка на човека с компютър и за тяхната съвместна работа, което е уникално изобретение.

Една от компаниите, които разработват невроинтерфейси, е Neuralink на Илон Мъск. Към момента служители на компанията са успели да помогнат на инвалид да се научи да управлява роботизиран крак с помощта на имплантант. Въпреки че такива продукти ще бъдат тествани върху доброволци, само по себе си имплантирането на невроинтерфейси в мозъка все още е доста опасно. Въпреки това, разработчиците се надяват, че  с течение на времето ситуацията ще се коригира.

Какво ни очаква в бъдеще, ако тази технология продължи да се развива? На първо място, възможността да пътешестваме навсякъде, да опитаме всяка храна и т.н. Всъщност невроинтерфейсът е и комплекс от инструменти, който ни позволява да регулираме различните процеси, протичащи в тялото, както и да подражаваме на сигналите от всички сетива. С други думи, в бъдеще ще бъде възможно просто да се пресъздадат всички емоции и усещания, които са необходими. Например, когато спортувате, ще можете да "премахвате" болката и дискомфорта, а компютърът ще следи дали не превишавате нивото на физическо натоварване, което сте задали.

Освен това, с помощта на невроинтерфейс ще бъде възможно да се регулира нивото на хормоните в организма, което ще позволи да се избегнат някои заболявания и да се контролира настроението.

И това съвсем не е всичко. В бъдеще такива устройства ще позволят създаването на "супер хора", включително чрез способността на мозъка да се обучава, да се променя под въздействието на новия опит, да създава нови невронни връзки, да губи старите. Също така, невроинтерфейсът ще позволява реално да се усеща всичко, което се случва във видеоигрите, да се редактират, изтриват, добавят спомени.

Прогнозите са, че невроинтерфейсът ще може да помага на хора с увреждания много скоро - още през следващите максимум 10 години. Ако говорим за емулация на сигнали от сетивните органи и мускулите до мозъка и обратно, това ще се случи след 10-30 години. Но кога ще бъде възможна промяна в спомените, определено е трудно да се каже.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: