Технология открива Covid-19 по гласа

Технология открива Covid-19 по гласа Снимка: clarepeople.com

Учени от бразилската CyberLabs Group са създали програма за изкуствен интелект (AI), която разпознава заразените по звука на кашлицата и говора им.

Битката срещу Covid-19 продължава и много учени по света търсят нови начини за откриване и лечение на заразата с вируса, който засегна цялата планета. Едно обнадеждаващо решение в тази посока предлага технология за гласово разпознаване, която може да открие хора с вероятен положителен резултат за наличие на вируса, съобщава labsnews.com. 

Миналия месец екип от учени от бразилския гигант по изкуствен интелект CyberLabs Group участва в INTERSPEECH 2021 – авторитетно международно изложение със състезателен характер за технологии, анализиращи речта. Бразилците отнесоха най-високите отличия за своя нов алгоритъм, който е в състояние да открива заразени с Covid-19 чрез анализ на аудио записи с кашлица и говор

Използвайки усъвършенствана методология за гласово разпознване, базирана на AI, учените са анализирали часове аудио записи на здрави и болни хора, за да идентифицират моделите, съответстващи на зараза с Covid-19. След това чрез дълбоко машинно обучение обучили своя алгоритъм да ги разпознава. 

При анализ на аудио записи с кашлица, изобретението идентифицира правилно трима от четирима болни (75%), а при запис на говор бележи 70,3% успеваемост. 

CyberLabs Group е най-голямата латиноамериканска компания в областта на изкуствения интелект (AI) и киберсигурността, с близо 200 учени и инженери, които работят в няколко града в Бразилия и САЩ. Подчертано младежкият екип казва, че мисията му е да създаде AI, който да защитава и подобрява живота.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: