„Яж навън, за да помогнеш": намаление до 50% за храните в заведения в Англия през август

„Яж навън, за да помогнеш": намаление до 50% за храните в заведения в Англия през август Снимка: Unsplash.com

Държавната кампания в подкрепа на ресторантьорския бизнес ще бъде активна между понеделник и сряда, като алкохолните напитки няма да се ползват от отстъпката. В
Това обяви в лятното си изявление финансовият министър на Великобритания Руши Сунак. Правителството ще отпуска субсидия по 10 паунда на човек, включително и деца, за храна при посещение на ресторант или кафене. 

Планът на държавата е през месец август да работи съвместно с всяко заведение за хранене, което реши да се включи в схемата. 

Сунак обяви, че това е „първото по рода си държавно финансиране на отстъпки, важащи за всички". Целта на мерките е клиентите да бъдат стимулирани да се завърнат в ресторантите, кафетата и пъбовете, за да бъдат подкрепени близо 1 млн. и 800 хил. работници в сектора. 

Отстъпките обаче няма да важат за алкохолни напитки.

С цел да се възползват най-ефективно от икономическите мерки, клиентите ще бъдат стимулирани да посещават по-евтини заведения за хранене, за да могат да спестят до 50% от сумата по сметката си.

Не само през август

Освен планираните субсидии през август, държавата ще намали данък добавена стойност (ДДС) от 20% на 5%, който плащат бизнесите в ресторантьорството, хотелиерството и в развлекателната сфера. Новият данък влиза в сила от 15 юли тази година и ще важи до 12 януари 2021 г.

Секторът се нуждае от повече подкрепящи мерки и инициативи, които да насърчават потреблението, и то не само през август, а през цялата година", казва още „канцлерът" на хазната, по информация на Forbes. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: