В тежка катастрофа на магистрала "Струма" загинаха 46 човека

В тежка   катастрофа на магистрала "Струма" загинаха 46 човека Снимка: БНР

Две са основните версии за автобусната катастрофа, предстои ДНК анализ

46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма", предаде БНР. Седем души са ранени и приети в болница. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. 

Информацията за инцидента е получена малко след 2 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД "Национална полиция".

Превозното средство е с регистрация от РСМ. По първоначална информация автобусът е катастрофирал, след което се е запалил. На място са изпратени три пожарни автомобила.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско.

Оцелелите 2 жени и 5 мъже са настанени в "Пирогов".

Районът е отцепен. Автобусът е загасен.

"Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар", поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той.

На мястото на катастрофата е заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той съобщи, че се работи по две версии за причините за катастрофата - човешка грешка или техническа неизправност. 

Според временно управляващия посолството на РСМ в България Владимир Кръстевски сред загиналите има и белгийски гражданин.

Пред БНР директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев обясни, че само двамата шофьори са били със северномакедонско гражданство, а пътниците са албанци. 

"Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да кажем нито колко са хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно", каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Трябва да се идентифицират оттук нататък и да се установява човек по човек. Едва тогава ще може да се каже колко са на брой“, допълни Рашков.

"Пътували са 4 автобуса и е възможно пътници да са се прехвърляли, затова е трудно да се каже колко са жертвите в изгорелия автобус", уточни Бойко Рашков. „Напълно е възможно това запалване да се е получило в резултат на допира до мантинелата. Но това са наши версии, първоначални.“

"Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия", подчерта заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. - „Имаме информация, че в този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са били деца"

"Работи се по две версии за пътния инцидент - човешка грешка и възникнала внезапно техническа неизправност", поясни Сарафов. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: