Пуснаха 6,4 км от автомагистрала "Европа"

Пуснаха 6,4 км от автомагистрала "Европа" Снимка: МРРБ

Премиерът Гълъб Донев и регионалният министър откриха нова отсечка от магистралата

Днес официално беше открит участъкът  от автомагистрала "Европа" от Драгоман до ГКПП Калотина. Участие в церемонията по откриване на трасето взеха министър-председателят Гълъб Донев, посланикът на Република Сърбия у нас д-р Желко Йович, представителят на строителя „Стpaбaг“ и ръководител на проекта Светислав Баич, както и инж. Венцислав Ангелов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков връчи на премиера Разрешението за ползване на новооткрития участък и го увери, че той е проверен и изпълнен както изисква законът. 

Магистралата е ключова артерия, която свързва не само България със Сърбия, но също така представлява най-прекият път от Азия за Централна и Западна Европа. По думите на премиера Донев до края на месец май ще бъде изпълнен целият участък от ГКПП Калотина до Драгоман, а цялата магистрала „Европа“ може да бъде завършена до края на следващата година.

Път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина“ – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.

С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.

Изпълнител на проекта е Обединение „СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, а стойността на договора е 164 990 259,94 лв. с ДДС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: