Американски съд "ядоса" Джо Байдън, като освободи тийнейджър, застрелял двама души

Американски съд "ядоса" Джо Байдън, като освободи тийнейджър, застрелял двама души Снимка: noticias.plu7.com

Кайл Ритънхаус, на 18, беше оправдан по две обвинения за предумишлено убийство, едно обвинение в опит за убийство и две обвинения за застрашаване на безопасността по непредпазливост.

Той се разплака от облекчение, когато след три дни и половина дебати, съдебните заседатели - седем жени и петима мъже - обявиха оправдателното си решение за произведената от него стрелба с две жертви и един ранен на 25 август 2020 г. 

ВВС припомня предисторията. На 23 август 2020 г., в Кеноша, Уискънсин, афроамериканецът Джейкъб Блейк е прострелян от полицията седем пъти в гърба и остава частично парализиран. Тежкият инцидент е последван от две нощи бунтове, грабежи и палежи.

В тази ситуация, в атмосферата на расови сблъсъци, Джоузеф Розенбаум (на 36) преследва Кайл Ритънхаус и се опитва да отнеме законно притежаваното му оръжие. В сборичкването Ритънхаус го прострелва смъртоносно. Антъни Хубер (на 26) напада Ритънхауз, удряйки го по главата и шията със скейтборд и също е прострелян смъртоносно. Гейдж Гроскройц (на 28) е прострелян в бицепса, след като самият той насочва пистолет към Кайл Ритенхаус.

Прокуратурата обяви обвиняемия за безразсъден активист и описа застреляните мъже като герои, които се опитали да го обезоръжат, тъй като сметнали, че е опасен. Защитата представи клиента си като граждански ангажиран тийнейджър, чийто живот е бил застрашен. През цялия процес Ритънхаус настояваше, че е стрелял при самозащита срещу вилнееща тълпа. 

Малка група демонстранти с табели "Кайл е убиец" и „Няма мир без правосъдие” съпътсваха заседанията на съда. След присъдата защитникът му каза, че „Ако зависеше само от него, нищо от това не би се случило, но свидетелствата доказаха, че не той е започнал”.  

По време на предизборната си кампания миналата година Джо Байдън качи в Tweeter видео, което макар и без доказателства, свърза Кайл Ритънхаус с белите активисти, макар че и той, и простреляните, са бели.  В публикувано след съдебното решение изявление американският президент написа: „Присъдата в Кеноша накара мен и много американци да се чувстваме ядосани и загрижени, но трябва да признаем решението на съдебното жури“.

Родителите на убития Антъни Хубер казаха в изявление, че съдът изпраща "неприемливото послание, че въоръжени цивилни могат да се появят навсякъде, да подтикват към насилие и след това да използват опасността, която сами са създали, за да оправдаят стрелбата си по хора на улицата“.

Процесът силно разедини обществото. Много демократи осъждат съдебното решение, докато републиканците смятат, че е било въздадено правосъдие. Повечето хора в Кеноша се надяват градът най-сетне да продължи напред. Мнозина виждат в присъдата и урок срещу нерегламентирани и необуздани форми на протест.

Въпреки призивите за спокойствие, след обявяването на присъдата, в петък вечер в Портланд, Орегон, полицията обяви ситуация на бунт, след като около 200 души чупиха прозорци и хвърляха предмети.  Протести имше и в Чикаго и Ню Йорк, но сравнително мого по-сдържани в сравнение с мащабните граждански вълнения в САЩ миналата година.

Пред репортери пред Белия дом президентът Джо Байдън заяви: „Призовавам всички да изразяват възгледите си мирно, в съответствие с върховенството на закона

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: