Проверяват производители на медицински прибори за расизъм поради грешки в измерванията

Проверяват производители на медицински прибори за расизъм поради грешки в измерванията Снимка: ferra.ru

Проверяват производителите на медицински прибори за расизъм поради грешки в измерванията на здравните показатели на негри и други етнически малцинства

Саджид Джавид, министър на здравеопазването в Обединеното Кралство, обяви за стартирането на независима проверка, която да изясни има ли расови пристрастия при разработването на медицински прибори.

За това съобщава MedicalXpress.

Миинстърът цитира данни от проучвания, показващи, че оксиметрите, които контролират нивата на кислорода и са използвани по време на пандемията, са по-неточни за хората с тъмна кожа, което показва потенциален проблем.

"Един от основните принципи на нашата здравна система е равенството и възможността за това, пристрастието – даже и да е неволно, да доведе до влошаване на здравето, е абсолютно неприемливо", заявява Джавид.

Министърът на здравеопазването възлага независима проверка, която да установи дали има систематична пристрастност към настоящите устройства и ако е така, как е възможно да се отстрани.

Той отбелязва, че интересът му към този въпрос възниква след видяното неравенство в здравеопазването по време на коронавирусната криза. Тогава чернокожите, азиатците и други етнически малцинства съставляват 28% от приетите в интензивни отделения в Англия - около два пъти повече, отколкото като цяло в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: