Швеция изправи пред съда представители на Black Lives Matter

Швеция изправи пред съда представители на Black Lives Matter Снимка: sverigesradio.se

Прокуратурата на Гьотеборг съди 36 души за неправомерни действия на демонстрация на движението Black Lives Matter

Обвинените са открити след като прокуратурата е изгледала 145 часа видеозаписи, заснети от полицейски и охранителни камери, дронове и граждани. Участниците са ритали, удряли и хвърляли камъни и други предмети по полицаи и полицейски превозни средства, разбивайки уличната инфраструктура, магазини, заведения и партерни офиси. 

Обвиненията срещу подсъдимите са неподчинение на полицията, нападение срещу длъжностни лица, насилие, вандализъм и разрушаване на обществена и частна собственост, съобщва Göteborgs-Posten.

Миналото лято на много места в света, включително в Европа, се проведоха мащабни демонстрации в подкрепа на движението Black Lives Matter (BLM), възникнало след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицай в Минеполис, САЩ.

На 7 юни 2020 г., в Гьотеборг, където живее голяма общност етнически малцинства,  също е проведена планирана и разрешена от властите демонстрация. Протестът е преминал мирно, но след завършването му част от демонстрантите са продължили марша си из града и според прокуратурата, на площад „Гьотаплацен” действията на групата са ескалирали в насилие и разрушителни действия, вкл. ожесточени масови сбивания между самите протестиращи.

Според полицията в демонстрацията и продължението ѝ са участвали много непълнолетни без знанието на родителите им, нарушаваки по този начин законовото изискване. Със съдебния процес шведското правосъдие за първи път открито обвинява поддръжници на движението BLM в подмяна на целите му, израждайки първоначалната идея за расова справедливост в насилствени действия и драстични нарушения на обществения ред.

Организацията BLM, възникнала като спонтанна реакция срещу расовата дискриминация и полицейското насилие, все по-често излъчва противоречиви сигнали. Докато в началото на годината норвежки депутат предложи структурата за Нобелова награда за мир, през май BLM се оказа замесена в корупционен скандал

Патрис Калорс, съоснователка на движението и негов изпълнителен директор напусна поста си след констатациите, че на тази си позиция е станала собственик на недвижими имоти за милиони, придобити вероятно със средства, дарени на фонда BLM. 

По-късно британският клон на движението се опита да обвини властите в нападение срещу чернокожа активистка, заради участията ѝ в  протестни акции. В последствие се оказа, че стрелбата, която едва не отне живота ѝ, е била произведена от  приятели на пострадалата, с които се е забавлявала на парти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: