Как в Салвадор добиват биткойни с помощта на вулкани

Как в  Салвадор добиват биткойни с помощта на вулкани Снимка: twitter

Салвадор беше първата страна в света, която призна биткойна като национална валута наравно с щатския долар

 В началото на септември 2021 г. парламентът на   Салвадор ратифицира закон, който направи биткойна втората валута на страната наред с щатския долар. За първи път в историята криптовалутата се превърна в официално платежно средство на държавата.

Нещо повече, правителството на  Салвадор дори подхрани обществения интерес, като раздаде 30 долара в биткойни на всеки гражданин, който се регистрира с национален дигитален портфейл, наречен Chivo, което в превод означава „готино“.

Според официални данни до ноември 2021 г. това са направили 3 милиона души, тоест почти половината от населението на страната. Също така бяха инсталирани 200 банкомата, където всеки може да обменя долари за биткойни.

Всичко това бе инициирано от президента на Салвадор Найбом Букеле. Той спечели изборите през 2019 г., изпреварвайки кандидатите от двете най-големи партии в страната. 41-годишният лидер  иронично се нарича "твърд диктатор" и планира да дигитализира страна, в която 70% от населението няма достъп до банки.

Добиването на биткойни е вредно за околната среда, тъй като изисква много електроенергия: около 105 TWh годишно. Това е повече от годишното потребление на Филипините. В тази връзка компаниите търсят устойчиви начини за добив на криптовалута от няколко години.

В Салвадор няма фиорди, но има 20 активни вулкана. Геотермалната енергия от тях може да генерира енергия: топлината от вулкана загрява водата, тя се превръща в пара, която върти турбина. Това вече генерира 20% от цялата електроенергия в Салвадор. Сега част от енергията ще бъде насочена към компютрите, които добиват биткойни.

На 1 октомври 2021 г. силата на вулкана даде първите плодове:  Салвадор успя да генерира 300 долара в биткойни, както с радост обяви президентът Найиб Букеле в Twitter. Ако инициативата на младия политик се окаже успешна, други бедни страни от Латинска Америка, като Панама, може да последват примера.

В същото време действията на Салвадор бяха критикувани от междуправителствени финансови организации. Например говорител на Международния валутен фонд каза, че държавното признаване на биткойна „повдига редица макроикономически, финансови и правни въпроси, които изискват много внимателен анализ“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: