Салвадор загуби 60 милиона долара за една година заради биткойна

Салвадор   загуби 60 милиона долара за една година заради биткойна Снимка: https://pixabay.com/

Само една пета от компаниите в страната приемат криптовалутата за плащания

 Правителството на Ел Салвадор е инвестирало 375 милиона долара в експеримента с криптовалутата, включително закупуването на биткойни. През годината курсът падна със 70%, така че правителството е на загуба от 60 милиона долара, според CNBC.

   Президентът Найиб Букеле заяви през януари, че официалният крипто портфейл на Салвадор е бил изтеглен от 4 милиона души – 60% от населението. Въпреки това, априлски доклад от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ показа, че само 20% от тези, които са изтеглили портфейла, са продължили да го използват, след като са похарчили бонуса от $30  регистрация.

   Проучване, проведено през март от Салвадорската търговско-промишлена камара, установи, че 86% от фирмите никога не са извършвали продажба в биткойни. Само 20% от компаниите приемат плащания в криптовалута, както се изисква от местното законодателство.

   Повече от 20% от БВП на страната идва от парични преводи, изпратени у дома от мигранти - някои домакинства получават повече от половината от доходите си от такъв източник. В същото време местните надзорни органи могат да начисляват комисиона до 10% за международни преводи. Криптовалутите обаче представляват само 1,6% от трансграничните преводи в Ел Салвадор.

   Достъпът до традиционните финансови услуги, според CNBC, не е достъпен за 70% от населението, само 64,6% от гражданите имат смартфон с достъп до интернет.


   През юни 2021 г.  Салвадор прие закон, който установява биткойна като законно платежно средство. Президентът на страната Найиб Букеле заяви, че признаването на биткойна като официална валута ще улесни гражданите, работещи в чужбина, да изпращат пари в родината си.

   Световната банка и МВФ предупредиха Салвадор за неоправдани икономически последици, но Букеле продължи да настоява за използването на биткойни в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: