В Салвадор откриха "мега-затвор" за гангстери

В  Салвадор откриха "мега-затвор" за гангстери Снимка: https://pixabay.com/

Два процента от населението на страната се намира в затворите

В Салвадор беше открит "Център за борба с тероризма" - това е името на затвора за гангстери, предназначен за 40 хиляди места.


Институцията беше наречена неофициално "мега-затвор" поради големия брой места за затворници, съобщи Globo.

От март в Салвадор е в сила извънредно положение след избухване на насилие и убийства, извършени от банди. В рамките на специални операции в Салвадор бяха задържани десетки хиляди заподозрени.

Затворът е построен на изолирано място в община Теколука. Намира се на 74 километра от столицата на страната - град Сан Салвадор. Това е най-големият затвор в Латинска Америка. Оборудван е с най-нови технологии за предотвратяване на бягство.

"Мега-затворът" се състои от осем сгради. Всяка сграда разполага с 32 големи килии с площ от около 100 квадратни метра. Всяка килия има две мивки и две тоалетни.

Президентът на Салвадор Найиб Букеле публикува в Туитър видео на затворници, отведени в „мега-затвора“. На него се виждат няколкостотин затворници с бръснати глави и татуировки по телата, седнали на пода с ръце зад главите.

Президентът коментира откриването на „мегазатвора“: „Днес призори, наведнъж прехвърлихме 2000 членове на бандите в Центъра за борба с тероризма. Тук ще бъде новият им дом, където ще живеят десетилетия без да могат повече да навредят на населението.

Според World Prison Brief  Салвадор е страната с най-голям брой затворници спрямо общото население. Според нейните оценки в страната има около 65 хиляди затворници, а населението на Салвадор е малко над 6,3 милиона души - тоест около 2% от цялото население е лишено от свобода.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: