Салвадор да лиши биткойна от статута на платежно средство, искат от МВФ

Салвадор да лиши биткойна от статута на платежно средство, искат от МВФ Снимка: https://pixabay.com/

Международният валутен фонд посочи необходимостта от стриктно регулиране и надзор на екосистемата на електронния портфейл Chiva и първата криптовалута

 Международният валутен фонд (МВФ) призова властите на   Салвадор да отменят решението си за признаване на биткойна за официално платежно средство, което е в сила от септември 2021 г. Представители на МВФ проведоха консултации с властите на страната относно икономическата ситуация в нея, се казва в съобщение на организацията.

„Има големи рискове за финансовата стабилност, финансовата цялост и защитата на потребителите, свързани с използването на биткойн“, казаха членове на Изпълнителния съвет на фонда.

Те посочиха, че Салвадор бързо се възстановява от щетите, причинени от пандемията, а цифровите плащания и електронния портфейл насърчиха финансовото приобщаване. В същото време МВФ изрази загриженост относно рисковете, свързани с плановете на страната да емитира облигации, обезпечени с биткойн на стойност 1 милиард долара.

На 22 януари президентът на странатa Наиб Букеле обяви, че властите купуват 410 биткойна на стойност $15 млн. В момента властите на страната държат 1,69 хил. BTC на стойност $63,2 млн., според Bitcoin Treasuries.

Миналия ноември Букеле обяви, че град, посветен на биткойна, наречен "Bitcoin City", ще бъде построен в Салвадор. Според президента градът ще има закръглена форма, а в центъра му ще има изложбен комплекс под формата на гигантски символ "В". Жителите на "Bitcoin City" ще бъдат освободени от плащане на всички данъци (върху доходи, имущество, капиталови печалби и др.), с изключение на ДДС.

Също така новият град ще използва изключително възобновяеми геотермални енергийни източници. За да финансират изграждането на Bitcoin City, властите на Салвадор ще издадат токенизирани 10-годишни облигации на стойност 1 милиард долара.

Салвадор е първата страна в света, където биткойнът получи статут на законно платежно средство (наравно с щатския долар). На 7 септември съответният закон влезе в сила в страната. В същия ден властите купиха първите 550 биткойна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: