Силен пробив в борбата срещу Алцхаймер

Силен пробив в борбата срещу Алцхаймер Снимка: fiercebiotech.com

Експерти от Германия и Обединеното кралство предлагат принципно нов подход с много добри резултати.

Експериментите им дават надежда, че един ден заболяването може да бъде спряно. Досегашните изследвания се фокусираха върху премахването на амилоиден бета-протеин под формата на плаки в мозъка, за които се смята, че предизвикват болестта на Алцхаймер. Новият подход също е насочен към този протеин, но още докато е в течно, т.е. - разтворимо състояние, съобщава express.co.uk.

Амилоид-бета естествено съществува като гъвкави, подобни на струни молекули, които могат да се съединяват и да образуват влакна и плаки. Смята се, че протеинът играе роля в цикъла на съня, но точните му функции в мозъка не са напълно изяснени. При болестта на Алцхаймер голяма част от тези молекули-струни се съкращават или „отрязват“ и някои учени сега смятат, че тази им форма е ключова за развитието на заболяването.

Виждайки, че не е регистриран особен успех в облекчаването на симптомите, проф. Томас Байер от Университетския медицински център в Гьотинген се насочил към различен подход. „Идентифицирахме антитяло при мишки, което би неутрализирало преминаването на молекулите на разтворимия амилоид бета в по-къси пресечени форми”, обясянява ученият.

Според проф. Марк Кар, експерт по структурна и химическа биология в Университета в Лестър, „Резултатите са наистина грандиозни”.

Британската благотворителна организация за медицински изследвания LifeArc вече е адаптирала антитялото от мишки, така че да не бъде отхвърлено от човешката имунна система. След това екип от университета в Лестър е изследвал взаимодействието на антитялото с въпросния протеин и установил с изненада един съвсем нов резултат - „скъсените” молекули възстановявали първоначалната си форма.

На базата на стабилизирана структура на възстановените молекули, екипът е създал ваксина, която да накара имунната система да произвежда съответните антитела, атакуващи промените в амилоидния протеин.

Лечението е тествано на две групи мишки, съответно с лека и агресивна форма на Алцхаймер. В резултат на терапията се наблюдава възстановяване на паметта и функциите на увредените клетки, повишаване на метаболизма на глюкоза в мозъка и намаляване на образуването на амилоидни плаки, при това без лоши странични ефекти. 

Проф. Кар казва, че методите, използвани за оценка на ефектите - включително ядрено-магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография, са същите, които се използват при наблюдение на хора. „В сравнение с всичко, което съм виждал досега, това изглежда ще работи. Мисля, че е наистина вълнуващо", заяви той.

Сега изследователите търсят търговски партньор, с който да проведат клинични изпитания на ваксината за лечение на хора. Предполага се, че цената ѝ ще бъде сравнително ниска, горе-долу колкото дозата ваксина серщу Covid-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: