Без швейцарски павилион на зимните олимпийски игри в Китай

Без швейцарски павилион на зимните олимпийски игри в Китай Снимка: menafn.com

Швейцария отмени плановете си за изграждане на своя база за маркетинг и срещи на Зимните олимпийски и Параолимпийски игри в Пекин.

Причината са очакваните ковид-ограничения, които накараха швейцарското външно министерство да се откаже и от свой паилион на лятната олимпиада в Токио, пише menafn.com.

„С оглед несигурността около формàта на събитието в Китай и очакваните мерки във връзка с пандемията Covid-19, Швейцария реши да се откаже от т.нар. олимпийски „Дом на Швейцария“, заявиха от външното министерство на алпийската държава. 

В изявлението си министерството изтъкна и финансови съображения: „Спирането на настоящия проект ще намали разходите на Швейцария за зимната олимпиада с повече от две трети, падайки на 3.4 милиона швейцарски франка, така че е напълно в съответствие с финансовите интереси на Конфедерацията”.

Зимните олимпийски и параолимпийски игри трябва да се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари следващата година.

Спортистите и придружителите им ще бъдат ограничени по време на събитието и ще им бъде разрешено да влизат без карантина, само ако са ваксинирани. Границите на Китай остават до голяма степен затворени за външни лица, тъй като глобалната пандемия не показва признаци на изчезване. В опит да ограничи скорошните огнища, Пекин увеличи ограниченията, засили граничните проверки и отмени много международни полети. 

Швейцарските павилиони се смятат за култов белег особено на зимни олимпийски игри и отсъствието на „Дом на Швейцария” в Пекин определено ще обедни облика на спортното събитие. Очаква се и други страни да пристъпят към подобни решения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: