Защо трябва да се борите със синдрома на „самозванеца“

Защо трябва да се борите със синдрома на „самозванеца“ Снимка: WomanHit.ru

Имате ли идеята, че успехът ви не е ваша заслуга? Или че не сте достойни да бъдете там, където сте?

Ако сте отговорили с „да“ поне веднъж, най-вероятно сте изправени пред така наречения синдром на самозванеца, който сега все повече трови живота на успели и известни хора. Каква е причината за такава несигурност и какво да правим по въпроса.

Какъв е този синдром?

Основният симптом е неувереността. Дори изключително успешен човек може да чувства, че не е на мястото си, и постепенно ще започне да обезценява всичките си постижения.

Постепенно човек придобива все повече страхове, самосъмнението започва да се развива, стресът става хроничен, в резултат на това става трудно човек да работи поради всички емоции и може да изглежда, че това е наистина некомпетентност, но веднага щом махнете маската на „самозванеца“ , ще се върнете в обичайния ритъм.

Защо е необходимо да се отървете от синдрома?

Хората, подложени на постоянни съмнения, се опитват да свършат работата възможно най-добре, но не защото искат, а за да „присвоят” вътрешния самозванец. Естествено, че с упорит труд ще има положителни резултати, но това няма да угоди на самозванеца - той ще повярва, че отново е имал късмет. В резултат дори успехът от работата ще причинява стрес.Може да достигнете до крайност, която може да доведе до големи проблеми както в работата, така и в личния живот. В допълнение, стандартният „самозванец“ ще работи до износване, като поема нови задачи. Как завършва подобно усърдие? С нервен срив. За да не се сблъскате с множество психологически проблеми, е необходимо да изгоните самозванеца и да започнете да живеете без постоянен стрес и натиск от собствената си страна.

 Как да преодолеем самозванеца?

Намерете причината. По правило възрастните „измамници“ израстват от несигурни деца, чиито родители постоянно ги уверяват, че няма да успеят и няма на какво да се надяват. Не всеки може сам да се справи с нараняването в детска възраст и затова е най-добре да се търси решение на проблема с психолог.

Спрете да сравнявате себе си с другите.

Единственият, с когото трябва да правите сравнения, е вчерашният ден. Трудно е човек, който е напълно погълнат от несигурността си, да се концентрира върху нещо добро, но трябва да го правите, вместо да се притеснявате за успехите на другите. Всеки ден записвайте какво сте направили днес, за да можете да се гордеете. Уверяваме ви, че ще съберете поне три точки, които не бяхте забелязали досега, защото сте се фокусирали върху изучаването на живота на други хора.

Преместете фокуса върху целите си.

Щом искате да вземете нов труден проект или да свършите работата на друг човек, защото това се очаква от вас по навик, помислете какво ще ви даде. Крайният резултат от проекта отговаря ли на вашите цели? Ако не, най-добре е учтиво да откажете, отколкото да изгорите и да получите нова порция дистрес.

Повярвайте на фактите.

По-често при вас негативът за успех е свързан с вашите чувства, но не и с реалността. Например планирахте да постигнете много по-малък резултат, а надвишихте плана си. Блокирайте желанието да си кажете: „Е, както винаги - злополука.“ Работете с факти: поставихте си цел, направихте план и постигнахте целта си, няма място за шанс. Постепенно мозъкът ви ще се отдалечи от фалшивите идеи за себе си и с него постоянното напрежение, съпътстващо всяко положително завършване на проекта, ще изчезне. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: