Може би ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година

Може би ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус  всяка година Снимка: https://pixabay.com/

Това коментира по БНТ вирусологът доц. Любомира Николаева Гломб

Тя заяви, че в Европа, тестването на учениците е абсолютно в ход. Учениците над 12 години нагоре в голямата си част са ваксинирани, независимо от това са тествани два пъти седмично Доктрината "тестиране за да останем в училище" в повечето западни страни е приета, обясни доц. Гломб.

   "Всяка ваксина иска няколко дози. Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина", заяви тя.

По думите ѝ вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус може би на година, но ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще се озапти.

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. По думите ѝ в тестването няма абсолютно нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни.

   "По въпроса за антителата ще изкажа своето лично мнение от гледната точка на вирусолог. Когато се вземат решения на национално ниво, обаче, се гледат много мнения. Според мен към момента няма тест, който да каже че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни".

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: