Адът се отвори в Ла Палма

Адът се отвори в Ла Палма Снимка: volcanodiscovery.com

Потоците лава настъпват към брега, разрушавайки стотици къщи по пътя си

Вулканът на Ла Палма, който изригна в неделя следобед, след хиляди земни трусове в района Montaña Rajada, не губи сила и не е спрял да бълва лава и вулканична пепел. Огнените потоци напредват със скорост 700 м. в час, помитайки всичко по пътя си - сгради, инфраструктура, селскостопански и други съоръжения.

Телевизионният канал EFE излъчва ситуацията директно.

Президентът на Канарските острови Анхел Виктор Торес увери в интервю за Las Mañanas de RNE, че „След около 48 часа ще знаем колко дълго ще продължи изригването“, макар че според вулканолозите няма да е кратко

Координаторът от Института по вулканология на Канарските острови, Немесио Перес казва, че сегашното изригване може да продължи няколко седмици, ако не и няколко месеца. Според него, продължителността на природния катаклизъм ще зависи от натрупаното количество лава във вулкана, което според изчисленията на учените е между 17 и 20 милиона кубически метра. 

Изригването на вулкана Тенегуа от активната вулканична верига Cumbre Vieja de La Palmaот преди 50 години е продължило 24 дни. От тогава насам, това е първото изригване   в същата вулканична верига. Равносметката в исторически план за последните 16 вулканични изригвания на Канарски острови са 24 жертви.  Този път до момента няма жертви. Евакуирани са над 5000 души.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: