Адът се отвори в Ла Палма

Адът се отвори в Ла Палма Снимка: volcanodiscovery.com

Потоците лава настъпват към брега, разрушавайки стотици къщи по пътя си

Вулканът на Ла Палма, който изригна в неделя следобед, след хиляди земни трусове в района Montaña Rajada, не губи сила и не е спрял да бълва лава и вулканична пепел. Огнените потоци напредват със скорост 700 м. в час, помитайки всичко по пътя си - сгради, инфраструктура, селскостопански и други съоръжения.

Телевизионният канал EFE излъчва ситуацията директно.

Президентът на Канарските острови Анхел Виктор Торес увери в интервю за Las Mañanas de RNE, че „След около 48 часа ще знаем колко дълго ще продължи изригването“, макар че според вулканолозите няма да е кратко

Координаторът от Института по вулканология на Канарските острови, Немесио Перес казва, че сегашното изригване може да продължи няколко седмици, ако не и няколко месеца. Според него, продължителността на природния катаклизъм ще зависи от натрупаното количество лава във вулкана, което според изчисленията на учените е между 17 и 20 милиона кубически метра. 

Изригването на вулкана Тенегуа от активната вулканична верига Cumbre Vieja de La Palmaот преди 50 години е продължило 24 дни. От тогава насам, това е първото изригване   в същата вулканична верига. Равносметката в исторически план за последните 16 вулканични изригвания на Канарски острови са 24 жертви.  Този път до момента няма жертви. Евакуирани са над 5000 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: