„Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза“

„Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза“ Снимка: https://pixabay.com/

Рязко се увеличават болните с туберкулоза, предупреди по БНР пулмологът д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница във Велико Търново

Болниците нямат средства за нормално съществуване, затова не финансират и не провеждат скринингови програми за откриване на туберкулоза. По думите на д-р Денчева, белодробните болници не срещат за това подкрепа и от Министерството на здравеопазването.

„Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза“, предупреди пред БНР д-р Стела Денчева.
Средногодишно във Великотърновска област се откриват поне по 40 болни с туберкулоза. При започването на Covid вълната случаите рязко намаляха, посочи пулмологът и управител на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново д-р Стела Денчева:

„В началото на календарната година пациентите с туберкулоза изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо – огромен страх сред хората от Covid, които спряха да търсят медицинска помощ.

Второ – заради пандемията, ограничените контакти и страшно голямото натоварване в лечебното заведение. Заради Covid, ние спряхме профилактичните прегледи и активното издирване на пациенти с туберкулоза, поради което в началото на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие.

Но не е така реално. След това, когато намаляха болните с Covid, в началото на юни изведнъж пациентите започнаха д търсят медицинска помощ.

Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват даже огнищно, цели семейства“.

Рисковете от това, че се движат свободно в обществото хора, които са бацилоотделители, са точно такива, каквито са, когато ковидно болни се движат в обществото. Това е заразно заболяване. Това, че човек е провел един, два или пет контакта с туберкулозно болен, не означава че ще се зарази на 100 %, но има вероятност.

Той влиза в така наречената категория контактни и в минали времена ние активно ги издирвахме. За жалост, сега ситуацията е по-различна, най-малкото защото ресурсът е пренасочен за обслужване на пациенти с Covid, които са много тежки.  

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: