Туберкулозата отнема по 4 хиляди човешки живота на ден

Туберкулозата отнема по 4 хиляди човешки живота на ден Снимка: https://pixabay.com/

Тревожният скок в броя на заболелите от най-заразната болест на планетата се дължи на големия брой случаи във военни зони, като тези в Украйна и Судан

Туберкулозата вече е най-заразната болест на планетата, изпреварвайки COVID-19 и СПИН, тъй като отнема по 4000 живота всеки ден, 700 от които са деца, заявиха от ООН.

Висши служители на Световната организация и лидери на здравната индустрия се опитват да се справят с тревожния скок в броя на хората, страдащи от туберкулоза, за което допринася големият брой случаи на заболяването във военни зони, като тези в Украйна и Судан.

Според Лучика Дитиу, изпълнителен директор на организацията Stop Tuberculosis, преди пандемията от COVID-19 не е имало драматично увеличение на броя на случаите на туберкулоза.

„Вид, който виждаме във филмите“

„Но след COVID-19 видяхме вид туберкулоза, който виждаме във филмите, при който хората кашлят кръв и са много слаби“, казва Дитиу.

Подобно на COVID-19, туберкулозата се предава по въздуха.

Дитиу казва, че икономическите последици от COVID-19 и войните, най-вече в Украйна и сега в Судан, оказват „огромно влияние“ върху усилията за лечение на хора с туберкулоза и диагностициране на нови случаи.

Източник: Ал Джазира

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: