Ваксините срещу туберкулоза действат превантивно срещу COVID-19

Ваксините срещу туберкулоза  действат превантивно срещу COVID-19

Има все повече доказателства, че не само специалната ваксина срещу коронавируса предотвратява най-известната в момента болест в света. Някои други живи ваксини, които се използват дълго време, също изглеждат полезни като възможна защита. Дори да не осигуряват непременно пълна защита срещу COVID-19, те биха могли значително да отслабят хода на заболяването.


Съществуват няколко изследвания, като всички сочат в една и съща посока. Но всичко започва с просто наблюдение: Има страни, в които хората редовно получават жива BCG ваксина за туберкулоза. Там вирусът  се разпространява по-малко, отколкото например в Европа, където много по-старите белодробни заболявания едва ли са известни. Ходът на болестта е бил много по-малко тежък.
Ваксинацията BCG съдържа туберкулозни бактерии в жива, но отслабена форма.

Проучване от Обединените арабски емирства сочи в подобна посока: част от болничния персонал в Международната болница на емирствата получава подсилваща ваксинация за туберкулоза през март 2020 г. 71 служители приемат предложението, 209 го отказват. В края на юни се оказва, че нито един човек от първата група не е бил заразен с COVID-19, въпреки че е бил в постоянен контакт с пациенти. За разлика от тях 18 души от групата на неваксинираните са се заразили.

Изглежда, защитният ефект не е постоянен, тъй като тези, които последно са получили туберкулозна ваксинация като бебета, се заразяват толкова често, колкото  и тези, които не са били ваксинирани. Ваксинацията срещу MMR (паротит, морбили, рубеола), която също е широко разпространена в Европа, показва подобен ефект, който може да се види от проучване, проведено в Мексико. Въпреки че някои от група хора, които наскоро са били ваксинирани срещу MMR, са получили вируса, прогресията на заболяването им е била много лека. Възрастни хора с предишни заболявания също са  били сред тестваните. Ваксинацията MMR също е лекарство с жива ваксина.

Не само специфичните защитни клетки избиват патогена от полето, но и неспецифичните клетки убийци, фагоцитите и Т хелперните клетки. Те имат собствена памет и използват ваксинацията с живи микроби като устройство за обучение, образно казано. Това ги държи по-активни и бдителни и им позволява да реагират по-бързо и енергично при извънредна ситуация. Профилактичната ваксинация обаче може да има и странични ефекти, поради което винаги трябва да  се търси медицинска помощ в отделните  случаи.










 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: