Учени: Повече от 80% от пациентите с туберкулоза нямат кашлица

Учени: Повече от 80% от пациентите с туберкулоза нямат кашлица Снимка: https://pixabay.com/

82,8% от пациентите, страдащи от туберкулоза, не се оплакват от упорита кашлица, симптом, традиционно свързван с болестта

Според последното изследване, проведено от Амстердамския университет (UMC) и Амстердамския институт за глобално здравеопазване и развитие, около 82,8% от пациентите, страдащи от туберкулоза, не се оплакват от упорита кашлица, симптом, традиционно свързван с болестта.

 Подробности за това изследване са публикувани в списание  Lancet Infectious Diseases.

След като проучили данни от повече от 600 000 души в региони на Африка и Азия, учените установили, че повечето хора с туберкулоза не изпитват основния симптом - кашлицата. Изненадващо е, че 62,5% от тях не показват никакви признаци на кашлица.

Тези открития ни принуждават да преразгледаме подходите за диагностициране на туберкулозата. Учените призовават да се обърне повече внимание на рентгеновия скрининг и разработването на нови, по-прости методи за откриване на инфекция.

Необходимостта от подобряване на стратегиите за контрол на туберкулозата е особено остра в региони с ограничени ресурси, където недостатъчната диагноза може да допринесе за разпространението на болестта.

Това проучване подчертава значението на ранното откриване на туберкулоза и повишава осведомеността за разнообразните прояви на това опасно заболяване, като отбелязва, че липсата на кашлица не изключва наличието на инфекция.

Туберкулозата ( латински: Tuberculosis), разговорно наричана също охтика или особено в литературата „Жълтата гостенка“, е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите или кожата.

Тя е опасна болест: В световен мащаб туберкулозата е една от 10-те основни причини за смърт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: