Кирил Ананиев: Ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици

Кирил Ананиев: Ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че има неравномерно разпространение на заразата в страната, като някои региони отчитат повече заболели от други. Стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва, че според всекидневния анализ отмяната на мерките не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна Ананиев, като подчерта за важни ограниченията за събирането на повече хора на едно място.

Част от мерките, които се връщат, са провеждане на спортни мероприятия на открито и закрито без публика; забрана за посещения на дискотеки, барове, нощни клубове и други подобни заведения на закрито, а на открито да се допускат клиенти до 50% от общия капацитет на заведенията; забрана за провеждане на групови празненства с над 30 човека на открито и закрито.

Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов. „Ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта”, добави той.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е, че броят на оздравелите от вируса се увеличава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: