Пресъхна турското езеро Туз

Пресъхна турското езеро Туз Снимка: hurriyetdailynews.com

Водният басейн е световна туристическа атракция, вековно местообитание на огромни колонии фламинго, които мигрират в топлите сезони и се размножават край езерото, хранейки се с водорасли в плитките му води

Това лято обаче сърцераздирателни картини със стотици мъртви малки птици замениха обичайните романтични изгледи от езерото – една от най-рекламираните туристически дестинации на Турция. Езерото Туз (Соленото езеро) с площ от 1665 кв. км е второто по големина езеро в Турция, но тази есен изчезна напълно, съобщи АР.

И други езера в Турция са пресъхнали или са се свили до тревожни нива, засегнати от ниските валежи и примитивно напояване. Водата във Ван, най-голямото езеро в Турция, е паднала до необичайно ниски нива, така че миналата седмица рибарските лодки не успяха да нпуснат пристаните, съобщи телевизия HaberTurk.

Експертите казват, че сушата е предизвикана не само от климатичните промени, но и от десетилетия вредни селскостопански практики, които са изчерпали подземните води

„Температурите се повишават, дъждовете намаляват, а от друга страна, нуждите от вода за напояване в селското стопанство растат“, казват учени от Центъра за изменение на климата към Босфорския университет. 

Според държавната Анадолска агенция, проучване на сателитни изображения е показало, че нивата на водата в езерото Туз са започнали да намаляват още през 2000 г. Тази година е отбелязан и рязък спад в нивата на подземните води около хиперсоленото езеро, което пресича турските провинции Анкара, Коня и Аксарай.

Районът на Коня в Централна Анадола, някога е бил известен като житницата на Турция. Но заради лошата селскостопанска политика, фермите в региона са се насочили към отглеждането на печеливши, но водоемки култури, които са източили запасите от подпочвени води. 

Земедеците са изкопали над 120 000 нелицензирани кладенци, а потоците, захранващи езерото, са били отклонени или са пресъхнали. Прекомерното използване на подпочвени води е направило района по-податлив на образуването на понори. Десетки такива вдлъбнатини могат да се видят в Коня

Екологични групи казват, че лошата селскостопанска политика на правителството играе значителна роля за тежкото състоянието на езерата в Турция. Климатолозите не са оптимистични. Те смятат, че дори най-силните дъждове не могат да компансират подпочвените води, източени от земеделието, още повече, че валежи няма и климатичните промени продължават действието си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: