Две жертви и девет ранени при авария в китайски университет

Две жертви и девет ранени при авария в китайски университет Снимка: cleanbowled.in

Пожар след експлозия е обхванал в неделя лаборатория в Националния университет по авиация и космонавтика в Нанкин

По-късно от университета потвърдиха, че взривът, довел до пожар, е станал в сградата на Колежа по материалознание и технологии.

„Причината за експлозията е в процес на разследване. Спасителните работи приключиха”, гласи кратко съобщение на градската противопожарна служба в китайската социална медия Weibo.

Нанкин е един от големите центрове на висшето образование в Китай, който всяка година привлича голям брой чуждестранни студенти. Националният университет по авиация и космонавтика работи и в областта на отбраната, по-специално в хеликоптерни технологии, съобщава ВВС.

Университетът разполага с пет ключови лаборатории, разработващи преобразуване на енергия, материали за ядрено енергийно оборудване, защита и материали при работа в сурова среда и електрохимично съхранение. Все още обаче не е потвърдено къде е станала експлозията.

Изглежда, че експлозиите в Китай не са рядко явление. Случвт се и в битови условия - като взривът през миналата седмица, при който захинаха четирима души, а 47 бяха ранени в барбекю ресторант, но в печалната статистика на инцидентите водят научните институции. 

През март аспирант беше убит при взрив в лаборатория в Института по химия на Китайската академия на науките. А през 2018 г. трима студенти загинаха в експлозия при експерименти за пречистване на отпадни води в лабораторията на Пекинския университет Jiaotong.

Все още тече и разследване на Световната здравна организация за възможен инцидент в Института по вирусология в Ухан, с потенциал да разпространи вируса SARS CoV 2, причинил пандемията Covid-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: