Как да станем дълголетници

Как да станем дълголетници Снимка: pixabay.com

През последното десетилетие науката направи огромна революция в разбирането ни за биологията на остаряването и в търсенето на стари и нови подходи за по-дълъг живот в добро здраве.

Иследванията и научните анализи все по-упорито разбиват мита, че не можем да направим много, за да удължим живота си. Предизвикателството сега е това ново знание да се превърне в практически съвети. Засега се очертават пет перспективни посоки, на действие, които theconversation.com описва.

Първата не е изненада – тя засяга храненето и някои аспекти от начина ни на живот. Рецептата да го удължим с до 14 години, включва поддържане на нормално тегло, прием на пет порции плодове и зеленчуци на ден,  умерено хранене и ограничаване на алкохола и изключва пушенето. Две конкретни практики, доказани в масовите проучвания, показват, че храненето през осем часа или строгият пост в продължение на два дни седмично намаляват риска от заболявания, свързани с възрастта.

И втората пътека към дълголетието не е непозната – физическата активност. В световен мащаб липсата ѝ директно причинява приблизително 10% от всички преждевременни смъртни случаи от хронични заболявания, свързани с възрастта. Умерената ежедневна двигателна програма с продължителност 30 – 35 минути е добрата доза, която ни прави по-силни, по-издържливи и подобрява настроението ни. Към фактора физическа активност учените все по-настоятелно прибавят и умствената активност, свързана с интелектуални занимания и мисловни упрожнения.

С напредването на възрастта всички се нуждаем от укрепване на имунната система, защото в процеса на стареене, тя отслабва. Снабдявайте организма си с достатъчно витамин A и D. Търсете целенасочено хранителни продукти или добавки, съдържащи спермидин – съединение, което активира имунните клетки да се изчистят и да изпълняват функциите си по-добре. Намира се естествено в храни като зряло сирене, гъби, грах, карфиол, броколи, пълнозърнести храни, както и в хранителни добавки. Обещаваща посока е производството на нови имунни клетки в организма и по-специално на една ключова за процеса молекула, наречена IL-7, която вече е във фокуса на изследванията за създаване на медикаменти, които я съдържат. 

Успешно се развиват и два авангардни научни подхода, които могат да ни помогнат да живеем по-дълго. Първият е създаването подмладяващи лечебни продукти, които действат на клетъчно ниво. Ощепрез 2009 г. учените показаха, че мишки на средна възраст живеят по-дълго и са по-здрави, ако им се дават малки количества препарат, наречен рапамицин. В лабораторни условия лекарството действа по същия начин и на човешки клетки, като кара остаряващите да функционират като млади клетъчни структури. Препаратът все още е далеч от масова употреба, най-вече заради определянето на правилната дозировка. Но вече е в ход мащабно клинично изпитание, целящо да установи какво количество рапацимин може да забави стареенето на клетките при хората.

Вторият обещаваща научна посока е изчистването на организма от стареещи клетки и съответно - намаляването на болестни процеси.Стареенето и инфекциите са двупосочна улица. Възрастните хора развиват по-често инфекциозни заболявания, тъй като имунната им система започва да изчерпва силите си, а инфекциите от своя страна водят до по-бързо стареене. Ето защо изчиствнето на тялото от стареещи клетки е от ключово значение. Добрата новина е, че терапии за освобождаване на организма от този биологичен боклук  вече показват добри резултати в малки клинични изпитания.

Но изследванията продължават и се разширяват, така че, би било добре да сме готови за тях, започвайки първо от мерките, които зависят от нас самите – правилно хранене, подходяща двигателна активност и укрепване на имунната система. И не забравяйте фактора „настроение” – добрите мисли и емоции са могъщо средство за подмладяване и добро здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: